Серед різноманіття страв французької кухні, почесне місце займають страви з м'яса, особливо яловичини. Стейки, запіканки і рагу з прованською рецептами не залишаю нікого байдужими, особливо в осінні холоди.
М'ясо по-французьки – рецепт з яловичини
Як тільки в одному реченні зустрічаються «яловичина» і «французький», на розум приходить класичний рецепт бет бургиньон. Так, воно цілком коштує витраченого часу і буде гідно подачі на вишуканому святковому столі.
Інгредієнти: яловичина - 680 г; чебрець - 6 гілочок; петрушка - 7 гілочок; лист лавра - 1 шт.; бекон - 75 г; ріпчаста цибуля - 230 г; морква - 95 г; часникові зубки - 3 шт.; сухе червоне вино - 480 мл; курячий бульйон - 245 мл; томатна паста - 15 г; печериці - 340 г; борошно - 10 р. Приготування Перед тим, як приготувати м'ясо по-французьки з яловичини, саму яловичину нарізають великими кубиками, а жаровню розігрівають на середньо-сильному вогні. Коли посуд розігріється, покладіть в неї шматочки бекону і дайте жиру з нього вытопиться. Додайте чебрець, часник, нарізану цибулю і кубики моркви. Коли овочі покриються жиром, а шматочки цибулі стануть прозорими, покладіть яловичину і дайте їй схопитися рум'янцем. Тепер додайте гриби і дайте вологи з них випаруватися. Влийте суміш вина та бульйону з томатною пастою, після чого зменшіть жар і залиште м'ясо гаситися на 2 години. По закінченні часу обсмажте борошно на сухій сковороді до кремового кольору, розведіть невеликою кількістю бульйону з каструлі, потім перекладіть борошняну пасту до м'яса по-французьки з яловичини з грибами і дайте рідини загуснути 4-5 хвилин.
М'ясо по-французьки з яловичини можна зробити в мультиварці, виставимо режим «Гасіння» на 25 години.
М'ясо по-французьки з яловичини в духовці
Яловича вирізка – один з найбільш цінних і дорогих шматків туші, а тому хто як не французи знають, як приготувати її найбільш ніжною і соковитою. У цьому класичному рецепті ми поділимося з вами усіма тонкощами.
Інгредієнти: яловича вирізка - 520 г; вершкове масло - 45 г; оливкова олія - 45 мл; шалот - 70 г; борошно - 5 р; сухе червоне вино - 115 мл; сушений естрагон - 2 ч. ложки. Приготування Приправте вирізку свежесмолотым перцем і морською сіллю, а потім підрум'яньте її на половині розігрітого вершкового масла по 3 хвилини з кожного боку. Коли м'ясо схопиться скоринкою, помістіть його в розігріту до 190 градусів духовку на 20-23 хвилини.
Тим часом візьміться за соус. Спасеруйте шалот на оливковій олії, посипте його борошном, додати естрагон і влийте червоне вино. Як тільки соус загусне, додайте в нього половину вершкового масла.