Кіш (киш лорен) – французький відкритий пиріг, рецепт спочатку відбувається з Лотарингії.
Як кіш приготувати з начинками?
Загальна ідея приготування кіша така: в глибоку підкладку з щільного тіста кладуть начинку, яку поливають заливкою, що складається з молока або вершків та яєць, найчастіше все це присипається тертим сиром. Далі кіш випікають.
Начинки для кіша можуть бути самими різними, відомо безліч варіантів: від легких фруктових і овочевих до рибних, м'ясних, грибних і змішаних. Головне, продукти для начинки повинні бути подрібнені, але не дуже сильно.
Рецепт кіша з начинкою з бекону і грибів із зеленню
Інгредієнти: борошно пшеничне – близько 1 склянки ємністю 200-250 г; масло вершкове натуральне – 50 г; сіль – 1 щіпка; вода крижана – зовсім небагато; Для начинки:
жирний бекон або грудинка – 150 г; печериці – 3-5 шт.; зелень (розмарин, шпинат, зелена цибуля, петрушка); сир твердий для присипки – 100 р. Для заливки:
вершки жирні – 250 мл; яйця курячі – 3 шт.; мелені спеції (перець, чорний, мускатний горіх , коріандр, гвоздика і ін), часник – 2 зубчики. Приготування Заморожене в морозилці масло тремо на тертці, додаємо просіяне борошно, дрібку солі і зовсім трохи крижаної води. Вимішуємо тісто недовго, але ретельно (найзручніше – виделкою). Поки будемо готувати начинку, тісто помістимо в холодильник, так би мовити, охолонути і підрости.
Печериці можна проварити протягом 15 хвилин у воді і витягти чи можна не проварювати. У будь-якому випадку гриби наріжемо не занадто дрібними скибочками. Також і бекон. Зелень нарубим дрібно. Перемішати це все.
Готуємо заливку: змішуємо яйця з вершками, додаємо продавлений часник і спеції. Трохи збиваємо заливку виделкою (міксером – не треба).
З тіста формуємо не занадто тонкий коржик-підкладку і кладемо її в круглу вогнетривку форму, так, щоб краї трохи виступали з-за борту. Заповнюємо підкладку начинкою. Зверху – заливка.
Поміщаємо кіш в заздалегідь розігріту духовку і випікаємо протягом 30-40 хвилин. Готовий кіш щедро присипаємо тертим сиром. Перед розрізанням на сегменти почекаємо хвилин 15. Подаємо кіш з вином, легкими овочевими салатами та/або фруктами.
Варіант начинки для кіша – рибна з брокколі
Інгредієнти: філе риби (наприклад, тріски, горбуші або інший) – 200 г; брокколі або кольорова капуста – 200 г; зелень. Приготування Рибне філе дрібно нарізаємо ножем або рубаємо. Броколі розбираємо на окремі дрібні суцвіття, бланшируем, тобто заливаємо на 5-8 хвилин окропом, після чого воду зливаємо і на друшляк. Зелень рубаємо. Всі з'єднуємо і перемішуємо. Далі все робимо, як в першому рецепті. До кишу з рибною начинкою більше підійдуть світлі вина.