Кіш лорен - вельми популярний у Франції (та й в інших країнах) відкритий пиріг. Традиція приготування відбувається Лотарингії. У класичному варіанті кіш лорен готують з беконом, хоча згодом поширилися й інші варіанти начинок. Начинки можуть варіювати від м'ясних, грибних і рибних до легких овочевих, фруктових, або з суміші зелені. Основу цього пирога роблять з пісочного тіста (а іноді - з листкового).
Класичний рецепт
Інгредієнти для тіста: 150 г пшеничного борошна в/с; 50 г натурального вершкового масла; 1 куряче яйце; 1 щіпка солі; трохи води (скільки візьме тісто). Для начинки: 100 г бекону або шинки; 250 мл вершків; 2-3 яйця; 25 г вершкового масла; сіль; перець чорний мелений. Приготування: Перемішати в мисці борошно, яйце, сіль і шматочки м'якого масла. Потроху додаючи обов'язково крижану воду, замісимо тісто. Промесим його до однорідності і залишимо поки в прохолодному місці (не в холодильнику, але не в морозильному відділенні). Бекон наріжемо дрібними кубиками або короткою соломкою і обсмажимо до красивого відтінку. Взобьем вершки, обережно додамо яйця, підсолимо і поперчимо. Розкотимо тісто в нетонкий лист і простелем їм невелику форму (краї тіста повинні бути трохи вище бортів форми). Наколем тісто виделкою в декількох місцях, покриємо пергаментним папером або фольгою і заповнимо вантажем (наприклад, горохом). Будемо випікати основу в розігрітій до 200-220?С духовій шафі протягом 10-15 хвилин. Знімемо папір з вантажем і повернемо форму в духовку ще хвилини на 4. На основу пирога викладемо рівномірно шматочки обсмаженого бекону. Зверху все заллємо збитою вершково-яєчною сумішшю. Ставимо форму в духовку і випікаємо кіш лорен при температурі 180-190?С протягом 30 хвилин. Пиріг повинен вийти рум'яним і апетитним. Добре подавати кіш лорен до столу з зеленим салатом. Інколи готують кіш лорен з цибулею і беконом - так теж виходить смачно. Зрозуміло, цибулю необхідно очистити, дрібно нарізати, протушкувати на олії і змішати з шматочками бекону. Така начинка для кіша теж хороша.
Рибний кіш
Можна готувати кіш лорен з рибою. Для цього використовують рибу різних видів. Думається, кіш лорен з лососем буде дуже доречний на недільному або святковому столі. Такий вишуканий пиріг, безумовно, сподобається вашим домашнім і гостям.
Інгредієнти для начинки: 300 г філе риби лососевої; 250 г печериць (киш лорен з грибами досить смачний); пів-лимона; чайна ложка коньяку; 3 курячих яйця; стакан натуральних вершків; перець чорний мелений. Приготування: Пісочне тісто готуємо, як зазначено в попередньому рецепті і поміщаємо щоб підійшло на холод. Філе лосося наріжемо дрібними кубиками або короткою соломкою. Також подрібнити промиті і обсушені печериці, збризніть лимонним соком, щоб не потемніли. Спассеруем гриби на олії в сковороді і злегка протушкуйте (можна з подрібненою цибулею). Трохи остудимо і змішаємо з шматочками риби. Змастимо форму вершковим маслом. Розкотимо тісто в не надто тонкий лист і простелем їм форму так, щоб краї виступали за борти. Випечемо корж в духовій шафі як зазначено в попередньому рецепті і викладемо начинку зверху. Взобьем яйця з вершками, дрібкою солі і
перцем, додамо ложку коньяку. Рівномірно заллємо кіш цієї заливкою. Випікаємо в розігрітій до середньої температури духовій шафі протягом 25-30 хвилин. Подаємо на стіл гарячим.
Кіш з м'ясом птиці
Можна приготувати кіш лорен з куркою або індичкою. У цьому варіанті замість рибного філе ми беремо відварне куряче або індиче філе, можна поєднувати його з цибульно-грибний пассеровкой і відвареної броколі. Замість вершків можна використовувати сметану. Якщо за 5 хвилин до готовності присипати кіш лорен тертим твердим сиром, він буде ще смачніше.