«Савоярді» чи «дамські пальчики» - популярний бісквітне печиво витягнутої плоскої форми, зверху присипаний крупинками цукру. Це печиво можна просто подати з кавою або чаєм, а можна використовувати як компонент для приготування різних складних десертів. Пальчики «Савоярді» легко вбирають рідину, після чого стають дуже м'якими і збільшуються в обсязі. Печиво «Савоярді» було придумано в кінці XV століття при дворі герцогів Савойських спеціально до візиту французького короля. Згодом цей десерт отримав статус «офіційного» печива області Савойя, звідки і назва цього ласощі. Десерти з печивом «Савоярді» вельми популярні не тільки в європейських країнах, але і у всьому світі. «Савоярді» використовується в приготуванні різних тортів, десертів з морозивом, тірамісу і російської шарлотки.
Як приготувати печиво «Савоярді»?
Для приготування «Савоярді» в домашніх умовах знадобиться трохи продуктів.
Інгредієнти: 150 г пшеничного борошна в/с; 3 курячих яйця; 200 г цукру. Приготування Спочатку акуратно розбиваємо яйця і відокремлюємо жовтки від білків. Найголовніше, щоб білки були відокремлені від жовтків як можна ретельніше. Білки повинні бути кімнатної температури. Жовтки краще охолодити, потім збиваємо їх з цукром, залишивши приблизно 1 ст. ложку цукру для посипання. Коли маса побіліє, потроху вмішуємо в неї просіяне 2 рази борошно. Коли борошно з'єднається з жовтками, починаємо збивати білки. Білки потрібно збивати на середній швидкості, щоб маса вийшла досить щільною, але не жорсткою. Дуже акуратно вмішуємо білки в тісто, використовуючи ложку або лопатку, щоб структура тесту була повітряної і ніжною. Тепер перекладаємо масу в кулінарний мішок і вичавлюємо з нього невеликі смужки на деко, простеленний пекарської папером, промасленого натуральним вершковим маслом. Присипаємо їх цукровою пудрою, змеленого з цукру, що залишився. Ставимо деко з печивом в духову шафу, розігрітий до температури 180?З хвилин на 12-14. Печиво повинне придбати рум'яний відтінок. Тепер можна остудити «дамські пальчики» і подавати до столу або використовувати для створення інших кондитерських шедеврів.
Десерт тірамісу з «Савоярді»
Ось рецепт тірамісу з ягодами, в приготуванні якого використовується печиво «Савоярді».
Інгредієнти (на 6 порцій): 200 г печива «Савоярді»; 1/2 склянки білого столового вина; 2/3 склянки цукру; пакетик ваніліну; 2-3 ст. ложки тертого какао або шоколаду; 3 курячих яйця; 2 яєчних жовтка; 100 мл соку ягід (тих, що використовуються для приготування десерту); 300 г свіжих ягід (малина, полуниця, смородина, вишня); 400 мл вершків. Приготування Як спекти «Савоярді» для тірамісу? Керуйтеся рецептом, наведеним вище, але цукру покладіть 100 р.
Переберемо і промиємо ягоди, відкинемо їх на друшляк або сито і дамо стекти воді. Охолоджені яйця з'єднаємо з жовтками, взобьем до однорідності і помістимо на водяну баню. Поступово вмешаем ванілін і цукор. Коли маса стане пінитися, знімемо її з водяної бані і остудимо. Вершки охладим, взобьем і, поступово додаючи в яєчну масу, будемо збивати до однорідності. Вино змішаємо з соком. Сік можна замінити мінеральною водою. Окунем ненадовго печиво в цю суміш. Печиво має пройнятися вином, але не має розплився.

Оскільки бісквіт дуже добре вбирає рідину, досить просто ненадовго занурити «дамські пальчики» в рідину і відразу укладати їх у форму для випічки або будь-яку іншу посуд. Наприклад, якщо десерт готується порційно, викладаємо печиво в креманки. Ягоди викладаємо на печиво не дуже товстим шаром (приблизно половину порції), поверх ягід виливаємо половину крему з яєць і вершків. Прибираємо десерт в холодильник хвилин на 40 потім викладаємо знову всі шари: печиво «Савоярді», ягоди, крем. Коли десерт повторно охолоне, посиплемо його какао або тертим (обов'язково дуже гірким) шоколадом.