Воловани - блюдо, яке прийшло до нас із Франції, в якій це дуже популярна форма подачі дорогих страв. Волован - це кошичок з листкового тесту, в якій подають ікру, м'ясні та рибні страви, салати, іноді - і десерти. Це чудова заміна тарталеткам: ці легкі кошики набагато ніжніше, вони прекрасно відтіняють смак самого страви і дуже просто готуються. До того ж воловани можна приготувати заздалегідь, вони зберігаються в замороженому вигляді, так і форму можна придумати яку завгодно: воловани бувають круглі, овальні, квадратні, прямокутні, високі і низькі - як підкаже фантазія.
Як готувати воловани?
Воловани з листкового тіста приготувати дуже легко.
Інгредієнти: 1 упаковка бездріжджового листкового тіста 05 кг; 1 куряче яйце; пергамент; стакан діаметром 6 см; стакан діаметром 4 див. Приготування: Тісто для волованов потрібно розморозити і розділити. Якщо воно продавалося в упаковці пластами, просто знімаємо плівку по мірі того, як тісто відтає. Якщо тісто продавалося згорнутим, рол потрібно акуратно розгорнути і розрізати на зручні для роботи пласти. Тісто розгортаємо і не припиливаем борошном. Деко застеляємо пергаментом, духовку розігріваємо до 200?С. З пластів тіста з допомогою великого склянки вирізаємо кола. Половину кіл укладаємо на деко. З другої половини за допомогою меншого склянки вирізаємо серединки. Їх розкачуємо до діаметра кіл на деку. У нас вийде 3 види заготовок: спочатку вирізані кола, розкачані круги і кільця з листкового тіста. Відокремлюємо жовток від білка, білок збиваємо. Змащуємо перші кола збитим білком, на них укладаємо розкачані кола, знову змащуємо білком і викладаємо кільця з тіста. Як спекти воловани, щоб вони вийшли гарними, золотистими, апетитними і хрусткими? Змащуємо зібрані воловани збитим жовтком і відправляємо в духовку на 15 хвилин. Воловани зарум'янилися - значить, вони готові. Остуджуємо і наповнюємо будь-якою начинкою.
Воловани з куркою і чорносливом
Найпростіший варіант - воловани з куркою. Курку можна використовувати варену, смажену або копчену, це залежить від смаку і уподобань.
Інгредієнти: 200 г відвареної курки; жменя чорносливу; 4 волоських горіха; 1 ст. ложка майонезу; листовий салат. Приготування: Відварну курячу грудку ріжемо на шматочки. Чорнослив замочуємо в теплій воді на 2 години, видаляємо кісточки, нарізаємо тонкими смужками. Горіхи прожарюємо на сухій сковороді, нарізаємо дрібно ножем. Салат промиваємо, даємо стекти воді, ріжемо тонкими короткими смужками. Всі з'єднуємо, заправляємо майонезом і викладаємо в остиглі воловани. Воловани з начинкою з курки і чорносливу подавати краще відразу, поки тісто не розмокло від соусу.
Валовани з кав'яром
Справжньою прикрасою новорічного столу стануть воловани з червоною ікрою. Для подачі цього делікатесу воловани вибирають маленькі, не дуже глибокі. У холодні воловани кладуть нарізане тонким завитком заморожене вершкове масло, поверх масла викладають по половині чайної ложки червоної ікри. Якщо це блюдо здається дорогим, можна покласти у волованах салат з креветками, а зверху прикрасити кожну кошичок кількома ікринками.
Закуска з морепродуктів
Для любителів морепродуктів найпопулярніший варіант - воловани з креветками, кошички з морським коктейлем або салатом з морепродуктів.
Інгредієнти: 1 упаковка листкового тіста; 1 сире яйце; 100 г вершкового масла; 200 г креветок; 4 варених жовтки; 2 гілочки кропу; сіль - за смаком. Приготування: З листкового тіста спечемо воловани, як описано вище. Креветки відваримо до готовності і очистимо. 10-12 креветок (за кількістю волованов) відкладемо, решту подрібнити блендером разом з розм'якшеним вершковим маслом і жовтками. Додайте сіль і дрібно нарізаний кріп. Перекладіть суміш у волованах і прикрасьте кожен цілої креветкою. Таке блюдо потрібно подавати охолодженим.
Воловани з грибами
Смачні і воловани з грибами.
Інгредієнти: 1 кг печериць; 1 цибулина; 30 мл рослинного масла; 200 г густої сметани; 50 мл білого вина; сіль, спеції - за смаком. Приготування: Гриби помиємо і почистимо, наріжемо шматочками середньої величини і обсмажимо на рослинному маслі до золотистого кольору, додамо лук, протушкуйте майже до готовності. Увіллємо біле столове вино, додамо сіль і мелений чорний перець. Коли вино випарується, додамо сметану і протушкуйте ще 5 хвилин. Остиглі гриби викладемо в воловани і відразу подамо.