У перекладі із французького (а про те, що ця страва французької кухні, легко здогадатися по його назві) кокот (cocotte) - курочка. Чи То тому що посуд для приготування цієї страви нагадувала маленьку курочку, то тому, що готували кокот з яєць, назва закріпилася за своєрідними запеканками. В чому дивина страви? По-перше, готуються такі запіканки порційно, по-друге, з яєць з різними іншими інгредієнтами, по-третє, кокот не завжди запікається, іноді він вариться на пару. З одного боку, кокот - страва для нас незвичне, з іншого - це прекрасна альтернатива обридлої яєчні або вареним яйцям на сніданок. Крім того, кокот настільки простий у приготуванні, що навіть початківець кулінар легко впорається з процесом приготування цієї страви.
Що таке посудина?
Відразу обязикамося, для приготування кокота не обійтися без кокотниці. Це такий невеликий керамічний стаканчик, призначений для приготування цього блюда. Якщо кокотниці в господарстві немає, не обов'язково бігти в магазин. Кокот можна готувати в силіконових формочках для кексів. Якщо немає і формочок, скористайтесь фольгою - оберніть звичайний стакан щільною фольгою до середини, можна - в 2 шари, добре закріпіть на денці. В отриманому стаканчику теж можна приготувати кокот.
Кокот класичний
Почнемо з простого - рецепт яйця кокот. Вони готуються досить просто. Формочку (кокотницу) змастіть вершковим маслом. Акуратно розбийте яйце і помістіть його в формочку. Можна додати трохи сметани, вершків, кетчупу, зелень. Поставте формочки в пароварку або в каструлю з киплячою водою на спеціальну підставку і готуйте до тих пір, поки білок повністю не згорнеться. Жовток повинен залишитися трохи рідкуватим.
Морський варіант У приморських районах Франції популярний кокот з морепродуктів. В нього кладуть креветки, молюсків та дрібних головоногих, а також шматочки риби.
Інгредієнти: 20 г вершкового масла; 1 невеликий стебло порею; жменя очищених креветок або відвареного морського коктейлю; 1 ст. ложка дрібно натертого пармезану; 50 мл вершків; 1 куряче яйце. Приготування: Розігріємо вершкове масло, цибулю-порей дрібно наріжемо, злегка обсмажимо, потім додамо вершки. Коли вся суміш почне кипіти, додамо пармезан і відразу знімемо з вогню. Викладемо в суміш креветки або готовий морський коктейль і перемішаємо. Отриману начинку перекладемо в формочку або кокотницу, обережно розіб'ємо яйце і помістимо його зверху. Запікаємо кокот з морепродуктів в розігрітій духовій шафі протягом 10 хвилин при температурі 180 градусів.
Кокот з грибами
Можна приготувати дуже смачний грибний кокот.
Інгредієнти (на 2 порції): 100 г печериць; 50 г вершкового масла; 2 курячих яйця; 4 ст. ложки вершків; сіль; мелений чорний перець; дрібно нарубана зелень. Приготування: Гриби наріжемо невеликими пластинками. На вершковому маслі обсмажимо печериці до готовності, посолити, поперчити. Можна гриби подрібнити блендером до стану ікри, а можна залишити пластинками. Укладемо гриби в змащені маслом формочки, в кожну
формочку акуратно помістимо розбите яйце (головне - не пошкодити жовток). Посиплемо дрібно нарізаною цибулею, наллємо по 2 ложки вершків. Запікати грибний кокот будемо 15 хвилин при 200 градусах.
Кокот з м'ясом
Любителям м'яса особливо сподобається кокот з курки. Куряче м'ясо (філе) наріжемо соломкою і обсмажимо на сильному вогні до рум'яної скоринки. Потім під кришкою потомим шматочки м'яса 20 хвилин на повільному вогні (можна залити м'ясо вершками). Готову курятину помістимо в змащені маслом формочки, додамо курячі яйця (не пошкодите жовток!) і будемо запікати 15 хвилин при 180?С. Куряче м'ясо можна замінити будь-яким іншим за смаком.