Вернуться назад Распечатать

Французький салат з м'ясом

Французький салат з м'ясом
Рецептів салатів французької кухні безліч. До речі, слід згадати про те, що поняття «французька кухня» умовно-збірне, оскільки в різних регіонах Франції існують свої унікальні кулінарні традиції. Однак багато хто задається питанням, як зробити французький салат, наприклад, хоча б для того, щоб подати його до французького провину. Можна все ж виділити об'єднуючу деталь в приготуванні французьких салатів - це заправка.
Основна впізнавана деталь
Класична французька заправка для салату готується згідно певних пропорціях: на 1 частину натурального винного оцту - 3 частини оливкової олії Extra Virgin (тобто першого холодного віджиму). Зазвичай до цієї суміші додають невелику кількість готової діжонської гірчиці, іноді трохи меду. В заправку додають трохи солі і меленого перцю (різних видів), іноді - часник і кілька крапель соку лимона. У південних областях, на середземноморському узбережжі використовують традиційний соус Айолі», до складу якого крім оливкової олії, оцту, гірчиці і часнику входить яєчний жовток (краще використовувати перепелині яйця, щоб уникнути зараження сальмонельозом).

Готуємо салат французький з м'ясом


Інгредієнти:

  • грам 250-300 відвареної нежирної яловичини (а краще телятини);

  • грам 300-400 картоплі, відвареної в мундирі»;

  • грам 300 щільних стиглих свіжих червоних помідорів;

  • 8 зварених круто перепелиних яєць;

  • листя зеленого салату;

  • зелень (петрушка, розмарин, базилік, коріандр).


  • Інгредієнти для заправки:

  • пара столових ложок оливкової олії;

  • 1-2 столових ложки натурально винного оцту (можна замінити бальзамічним оцтом, тоді смак салату буде досить вишуканим);

  • 2 чайних ложки готової діжонської гірчиці;

  • 1 щіпка свіжомеленого чорного перцю;

  • 2 зубчики часнику;

  • сік половинки лимона.


  • Приготування:
    Картопля, зварена в мундирі» охолоджуємо і очищаємо від шкірки і нарізаємо досить тонкими скибочками. Відварне м'ясо (зрозуміло, охолоджене) і свіжі помідори також нарізаємо скибочками. Всі інгредієнти викладаємо шарами на листя салату: спочатку шар картоплі, потім шар м'яса, шар помідорів і т. д. Останній шар: красиво викладемо очищені перепелині яєчка, можна цілком, а можна - половинки. Готуємо заправку. Товчемо в ступці часник або продавлюємо через прес. Змішуємо масло, оцет, гірчицю, часник і сік лимона. Поливаємо салат рівномірно і оформляємо зеленню. Слід зауважити, французи кріп не використовують. Ну ось, французький салат з яловичиною готовий. Класичний французький салат добре подавати з французьким столовим вином. До салату з яловичиною підійде червоне або рожеве, до салату зі свинячим (або курячим) м'ясом більше підійде рожеве або біле вино.
    Інший варіант
    Інший рецепт класичного французького салату.
    Інгредієнти:

  • 1 невелика відварена куряча грудка;

  • 2 солодких перцю;

  • 4 щільних помідора;

  • грам 200 відварених стебел спаржі;

  • грам 200 подваренной брокколі;

  • 1 стебло цибулі-порею;

  • 5-8 пір'я зеленого лука;

  • листя зеленого салату;

  • зелень;

  • заправка (дивись вище);

  • пів-лимона;

  • сіль.

  • Французький салат з м'ясом

    Приготування:
    Відварене куряче м'ясо наріжемо невеликими кубиками або брусочками. Перець наріжемо короткою соломкою, помідори - скибочками, а цибулю - кружальцями. Відварену спаржу наріжемо зручними для їжі шматочками. Відварену брокколі розберемо на дрібні суцвіття. Можна змішати всі інгредієнти салату, а можна викласти шарами. Викладемо дно салатниці листям зеленого салату. Зверху викладемо сам салат. Посиплемо подрібненою зеленню і зеленим луком. Поллємо заправкою, рясно і рівномірно. Злегка збризніть соком лимона. Можна додати трохи натертого на дрібній тертці Пармезану.