Рецептів салатів французької кухні безліч. До речі, слід згадати про те, що поняття «французька кухня» умовно-збірне, оскільки в різних регіонах Франції існують свої унікальні кулінарні традиції. Однак багато хто задається питанням, як зробити французький салат, наприклад, хоча б для того, щоб подати його до французького провину. Можна все ж виділити об'єднуючу деталь в приготуванні французьких салатів - це заправка.
Основна впізнавана деталь Класична французька заправка для салату готується згідно певних пропорціях: на 1 частину натурального винного оцту - 3 частини оливкової олії Extra Virgin (тобто першого холодного віджиму). Зазвичай до цієї суміші додають невелику кількість готової діжонської гірчиці, іноді трохи меду. В заправку додають трохи солі і меленого перцю (різних видів), іноді - часник і кілька крапель соку лимона. У південних областях, на середземноморському узбережжі використовують традиційний соус Айолі», до складу якого крім оливкової олії, оцту, гірчиці і часнику входить яєчний жовток (краще використовувати перепелині яйця, щоб уникнути зараження сальмонельозом).
Готуємо салат французький з м'ясом
Інгредієнти: грам 250-300 відвареної нежирної яловичини (а краще телятини); грам 300-400 картоплі, відвареної в мундирі»; грам 300 щільних стиглих свіжих червоних помідорів; 8 зварених круто перепелиних яєць; листя зеленого салату; зелень (петрушка, розмарин, базилік, коріандр). Інгредієнти для заправки: пара столових ложок оливкової олії; 1-2 столових ложки натурально винного оцту (можна замінити бальзамічним оцтом, тоді смак салату буде досить вишуканим); 2 чайних ложки готової діжонської гірчиці; 1 щіпка свіжомеленого чорного перцю; 2 зубчики часнику; сік половинки лимона. Приготування: Картопля, зварена в мундирі» охолоджуємо і очищаємо від шкірки і нарізаємо досить тонкими скибочками. Відварне м'ясо (зрозуміло, охолоджене) і свіжі помідори також нарізаємо скибочками. Всі інгредієнти викладаємо шарами на листя салату: спочатку шар картоплі, потім шар м'яса, шар помідорів і т. д. Останній шар: красиво викладемо очищені перепелині яєчка, можна цілком, а можна - половинки. Готуємо заправку. Товчемо в ступці часник або продавлюємо через прес. Змішуємо масло, оцет, гірчицю, часник і сік лимона. Поливаємо салат рівномірно і оформляємо зеленню. Слід зауважити, французи кріп не використовують. Ну ось, французький салат з яловичиною готовий. Класичний французький салат добре подавати з французьким столовим вином. До салату з яловичиною підійде червоне або рожеве, до салату зі свинячим (або курячим) м'ясом більше підійде рожеве або біле вино.
Інший варіант Інший рецепт класичного французького салату.
Інгредієнти: 1 невелика відварена куряча грудка; 2 солодких перцю; 4 щільних помідора; грам 200 відварених стебел спаржі; грам 200 подваренной брокколі; 1 стебло цибулі-порею; 5-8 пір'я зеленого лука; листя зеленого салату; зелень; заправка (дивись вище); пів-лимона; сіль. Приготування: Відварене куряче м'ясо наріжемо невеликими кубиками або брусочками. Перець наріжемо короткою соломкою, помідори - скибочками, а цибулю - кружальцями. Відварену спаржу наріжемо зручними для їжі шматочками. Відварену брокколі розберемо на дрібні суцвіття. Можна змішати всі інгредієнти салату, а можна викласти шарами. Викладемо дно салатниці листям зеленого салату. Зверху викладемо сам салат. Посиплемо подрібненою зеленню і зеленим луком. Поллємо заправкою, рясно і рівномірно. Злегка збризніть соком лимона. Можна додати трохи натертого на дрібній тертці Пармезану.