Французький десерт бланманже чимось нагадує знамениту італійську панна котту, правда в класичному своєму прояві бланманже готують на мигдалевому, а не коров'ячому молоці, хоча з усіх правил є винятки.
Так чи інакше, всім відомо, що желейні десерти найбільш диетични, а значить нам з вами, милі дами, не доведеться турбуватися про стрункості фігури після поїдання чергової порції французького ласощі. Що таке бланманже і як його готувати ми розберемося в цій статті.
Бланманже з персиками
Припускаємо, що знайомство зі знаменитим десертом слід розпочати з його класичного варіанту приготування, а саме використовуючи все той же мигдальне молоко. Роздобути його в наш час не так вже й складно, рівно, як і приготувати сам десерт.
Інгредієнти: крохмаль - 85 м; мигдально молоко - 1 л; цукор - 60 г; персик - 3 шт.; м'ята для прикраси. Приготування У старовину загусником в десерті служив не желатин, а крохмаль, і так як наш десерт самий, що ні на є, класичний, ми підемо раді предків.
Крохмаль розводимо в пасту невеликою кількістю молока і тільки після доливаємо всю рідину, що залишилася. Такий прийом допоможе нам уникнути небажаних грудочок. Ставимо молочну суміш на вогонь і варимо, помішуючи, 5 хвилин. Знімаємо посуд з вогню і вмішуємо цукор до повного розчинення.
М'якоть 3 персиків пропускаємо через м'ясорубку або подрібнюємо в блендері і додаємо в молочну масу. Розливаємо суміш по формочках і залишаємо в холодильнику на 2-3 години. Сервіруємо бланманже з персиками, прикрасивши листочками м'яти.
Сирне Бланманже - рецепт
Адаптуючи французький десерт під свій менталітет, наші з вами співвітчизники придумали варіант його створення на основі сиру. Безумовно, такий рецепт приготування бланманже заслуговує поваги з-за своєї доступності і відносної дешевизни.
Інгредієнти: сир - 500 г; сметана - 150 г; цукор - 150 г; молоко - 100 мл; желатин - 20 р. Приготування Сир ретельно протираємо через сито, змішуємо зі сметаною і цукром до розчинення останнього. Желатин залишаємо набухати в теплому молоці, а після розчиняємо на невеликому вогні. Потім, поки він ще гарячий, ретельно вмішуємо його в молочну масу, розливаємо десерт по формочках і залишаємо в холодильнику на 3 години.
Готовий бланманже можна прикрасити фруктами, вершками, карамеллю або шоколадом, а щоб легше витягнути його з формочок, занурте їх на 7-10 секунд у теплу воду.
Бланманже зі сметани з фруктами
Ще один кустарний спосіб приготування бланманже використовує в якості основи звичайну сметану, і можемо вас запевнити - такий десерт анітрохи не поступається оригіналу.
Інгредієнти: сметана - 250 г; масло вершкове - 75 г; яйце - 1 шт.; цукор - 1/2 ст.; суміш тропічних фруктів (консервованих) - 1банка; желатин - 1 ст. ложка. Приготування Перед тим, як приготувати бланманже, желатин заливаємо водою так, щоб покрити, і залишаємо розійтися.
Тим часом ретельно збиваємо сметану, 2 яєчних жовтки, цукор і топлене вершкове масло. В окремому посуді збиваємо білки до білих піків і акуратно вмішуємо в масу для бланманже.
Набряклий розчиняємо желатин на водяній бані і вводимо в сметанную основу. Останній штрих - фрукти, будь-які, за смаком, їх ми подрібнюємо і кладемо у вподобаному кількості. Десерт розливаємо по формах і залишаємо застигати на 3 години.
Слід зауважити, що такий варіант десерту набагато калорійніший вищеописаних, тому, якщо ви вирішили скористатися ним під час дієти, то сметану слід замінити кефіром або нежирними вершками. Приємного апетиту!