Рецепт приготування м'яса по-французьки - один з найбільш популярних рецептів, як це ні дивно, російської кухні. Оригінальна назва страви Veau Orloff (франц.), воно було вперше приготовлено в Парижі для графа Орлова, відомого державного діяча і фаворита російської імператриці Катерини II. У класичному варіанті «Телятина по-Орловскі» являє собою слоїсту запіканку з м'яса (телячої або молодого яловичого), картоплі, грибів і цибулі під соусом «Бешамель» з додаванням подрібненого сиру.
В наш час В даний час популярна і деяким чином спрощена версія, звана «м'ясом по-французьки». У списку інгредієнтів не завжди присутні гриби, а м'ясо найчастіше використовують яловиче або свиняче, іноді навіть у вигляді фаршу. Часто соус «Бешамель» замінюють вершками або сметаною, а то і зовсім готують без соусу. Зрозуміло, порядок викладання верств, форма і розмір нарізки продуктів, а також ступінь попереднього обжарювання вельми варіативні. Іноді рецепт ускладнюють, додаючи в список інгредієнтів морква, помідори і навіть ананас. Можна готувати м'ясо по-французьки в фользі, що досить зручно.
Про майонезі Любителям майонезу, які практично не в змозі відязикатися від улюбленого продукту і приправляють їм практично всі страви, все ж слід зрозуміти, що м'ясо по-французьки готується без майонезу! Соус «Майонез» придуманий під час військових дій в умовах досить обмеженого вибору можливих інгредієнтів з продуктів, що були в обозі. Треба думати, паризький кухар, який готував для графа Орлова, не відчував нестачі в продуктах. До того ж при запіканні майонез перетворюється в досить неапетитні і зовсім не корисні для здоров'я пластівці.
Курка по-французьки Також слід зауважити, що страва під назвою «м'ясо по-французьки з курячого філе» насправді називається просто «куряче філе по-французьки» і до споконвічного рецептом не має відношення ні за походженням, ні за змістом. Певним чином схожі лише способи приготування.
М'ясо по-французьки: як приготувати?
Отже, готуємо м'ясо по-французьки з печерицями.
Інгредієнти: грам 600 телятини або молодої яловичини; грам 600 картоплі; грам 300 печериць; грам 200 твердого сиру; 2 цибулини; грам 80-100 натурального вершкового масла для обсмажування; склянка соусу «Бешамель» (натуральні вершки або молоко + підрум'янена на суху пшеничне борошно + вершкове масло); зелень петрушки; мелений чорний перець; сіль. Приготування: Лук очистимо й наріжемо тонкими півкільцями. Промиємо, обсушим і наріжемо гриби, дрібно, але не занадто. Обсмажимо цибульку на вершковому маслі до красивого золотистого відтінку. Окремо злегка обсмажимо гриби. М'ясо наріжемо тонкими пластами поперек волокон і злегка відіб'ємо молоточком. Картопля наріжемо нетовстими кружечками або соломкою. Змастимо глибоку форму маслом. Викладаємо шари, наприклад, так: спочатку тонкий шар картоплі, потім м'ясо, потім цибулю, потім печериці, потім знову картоплю. Все рівномірно заливаємо соусом «Бешамель» і відправляємо запіканку в розігрітий до температури 180-200?З духова шафа.
Про тонкощі Скільки готується м'ясо по-французьки? Спочатку тримаємо запіканку в духовій шафі 30-40 хвилин (залежить від молодості м'яса). За цей час підготуємо тертий сир. Виймаємо форму з духовки, рясно посипаємо сиром і знову відправляємо форму в духовку ще на 10-15 хвилин. Знижуємо Температуру. Повинно вийти смачне м'ясо по-французьки. Прикрашаємо зеленню петрушки і подаємо це чудове блюдо до столу прямо у формі з легким столовим (в ідеалі французьким) вином. Якщо замість яловичини використовувалося свиняче м'ясо, краще подати світле вино. Розрізаємо на порції і накладаємо на тарілки, використовуючи лопатку, намагаючись не порушувати цілісність шарів.