Профітролі - це вироби з заварного тіста, які схожі на еклери, тільки меншого розміру. Їх готують як з солодкими начинками, так і з несолодкими. І в останньому випадку вони є відмінними закусками, якими можна доповнити будь-який стіл.
Рецептів профітролі з несолодкої начинкою існує безліч, і ми поділимося з вами деякими з них.
Профітролі з сиром
На приготування сирних профітролі у вас піде не дуже багато часу, а натомість ви отримаєте дуже смачну пікантну закуску.
Інгредієнти: Для тіста:
молоко - 125 мл; яйця - 2-3 шт.; масло вершкове - 60 г; борошно - 100 г; цукор - 1/2 ч. ложки; трохи солі. Для начинки:
сир твердий - 100 г; часник - 1-2 зубчики; маринований огірок - 1 шт.; майонез за смаком. Приготування Для початку приготуйте профітролі. Додайте в молоко сіль і закип'ятіть його. Потім відправте до нього масло і знову доведіть до кипіння. Відразу після цього всипте борошно і розмішайте, щоб не було грудочок, зменшіть вогонь і варіть, помішуючи, поки маса не стане густою і блискучою.
Зніміть суміш з вогню і введіть в неї яйця, по одному, постійно заважаючи. У вас повинна вийти еластична маса. Деко змастіть маслом і трохи присипте борошном, викладайте на нього тісто чайною ложкою. Випікайте профітролі в духовці при 200 градусах, поки вони не стануть золотистого кольору.
У цей час можна зайнятися приготуванням начинки. Для цього натріть сир на дрібній тертці, часник пропустіть через прес, а огірок наріжте дрібними шматочками. Змішайте всі компоненти і приправити майонезом за смаком. Розріжте профітролі навпіл, покладіть всередину начинку і подавайте до столу.
Профітролі з сьомгою
Закусочні профітролі з сьомгою і вершковим сиром виглядають дуже красиво і завдяки цьому стають чудовою прикрасою святкового столу.
Інгредієнти: Для тіста:
молоко - 125 мл; борошно - 150 г; яйця - 3-4 шт.; вершкове масло - 100 г; вода - 125 мл; цукор - 1/3 ч. ложки; щіпка солі. Для начинки:
сьомга малосольна - 200-300 р; вершковий сир - 200-300 р; часник - 1 зубчик; зелень кропу, чорний мелений перець і сіль. Приготування У каструлі з'єднайте воду, молоко, сіль, цукор і масло. Поставте її на вогонь і, періодично розмішуючи, доведіть до кипіння. Коли маса закипить, її добре перемішайте і додайте просіяне борошно. Продовжуйте помішувати, поки в каструлі не утвориться густа маса. Зменшіть вогонь і готуйте ще кілька хвилин, щоб тісто початок добре відділятися від стінок посуду.
Зніміть каструлю з вогню і перекладіть тісто в миску для остигання. Коли воно стане теплим, вбивайте по одному яйцю, щоразу добре перемішуючи. У вас повинно вийти однорідне блискуче тісто, яке буде легко «сповзати» з ложки. Змоченою у воді чайною ложкою викладіть тісто на застелене пергаментним папером деко і випікайте в духовці, нагрітій до 200 градусів 20 хвилин, а потім зменшіть температуру до 160 градусів і потримайте ще 10-15 хвилин.
Готові профітролі трохи остудіть, зріжте верхівки і видалити м'якоть. Кріп помийте і дрібно нашаткуйте, видавіть часник і змішайте разом вершковий сир, часник, кріп, сіль і перець. Отриманою начинкою наповніть профітролі, а зверху прикрасьте їх шматочками сьомги і гілочками зелені.
Профітролі з ікрою
Не менш святковим варіантом закуски стануть профітролі з червоною ікрою, які готуються досить просто і швидко. Для цього вам потрібно спекти профітролі по одному з вищевказаних рецептів, змастити їх в середині вершковим маслом і начинити червоною ікрою.
Профітролі з грибами
Заварне тісто приготуйте по одному з вищенаведених рецептів.
Для начинки:
гриби - 700 г; варені яйця - 2 шт.; огірок - 1 шт.; майонез за смаком. Приготування Гриби промийте, наріжте невеликими шматочками і тушкуйте до готовності. Потім змішайте з дрібно нарізаними яйцями і огірком і заправте майонезом. У профітролей зріжте верхівку, наповніть їх грибною начинкою і пригощайте гостей.