Бельгійська кухня цікава не тільки безліччю оригінальних страв, але і першістю у винаході шоколадних цукерок (правда, спочатку в якості аптечного засоби від кашлю). Вперше шоколадні цукерки були виготовлені в одній з брюссельських аптек. Самими смачними і вишуканими бельгійськими шоколадними цукерками є трюфелі. Рецепт приготування цього мегапопулярного ласощі був придуманий, однак, не бельгійцем, а винахідливим французький кондитер Луї Дюфуром з Шамбері (французька Савойя) у грудні 1895 року.
Трохи історії Блискуча ідея прийшла Дюфуру в момент скрутного становища, він придумав, як приготувати шоколадні трюфелі: змішав вершки з какао-порошком і ваніллю, потім сформував з цієї суміші цукерки. Щоб зробити їх більш привабливими на вид, кожне виріб занурювалася в розплавлений шоколад і остужалось. Цукерки мали величезний успіх в сезон різдвяних свят. Бельгійські шоколадні трюфелі популярні в багатьох країнах світу завдяки діяльності бельгійської фірми Duc ' O.
Як зробити шоколадні трюфелі в домашніх умовах?
Спробуємо приготувати справжні трюфелі за рецептом знаменитого кондитера.
Інгредієнти: 200 г чорного гіркого шоколаду; 60 мл темного рому (або хорошого коньяку), зрозуміло, якщо ви готуєте десерт для дітей, спиртне використовувати не варто; щіпка ванілі; 20 р цукрової пудри; грам 50 натурального вершкового масла; 4 столових ложки («з гіркою») якісного какао-порошку; 50 г тонко мелених горіхів (волоські, мигдаль, фундук, фісташки). Приготування: Шоколад (спочатку розламати) і вершкове масло помістимо в ємність і розтопимо на водяній бані при періодичному помішуванні. Додамо 30 мл рому і ваніль. Доведемо до однорідності. Знімаємо ємність з вогню, додаємо цукрову пудру і горіхову борошно. Додаємо ще 30 мл рому (або мигдального лікеру). Перемішуємо лопаткою до однорідності, злегка остуджуємо масу в холодильнику. Потім набираємо мокрою круглої ложкою порцію і скачуємо цукерки у вигляді кульок. Викладаємо на чисту дощечку і знову поміщаємо її в холодильник. Дістаємо цукерки з холодильника і обвалюємо в какао-порошку (можна додати кокосової стружки). Ось і все - просто як все геніальне. Можна викладати готові цукерки на блюдо і подавати до столу. Розлетяться в момент. Рецепт, звичайно, не зовсім класичний, але буде дуже смачно.
Готуємо тістечка А можна приготувати тістечка трюфелі, ось рецепт.
Інгредієнти для бісквіта: 100 г чорного шоколаду; 1 куряче яйце; 30 г натурального вершкового масла; 1-2 столових ложки молока середньої жирності; щіпка ванілі; на кінчику ножа трохи харчової соди, погашеної оцтом; 1 столова ложка рому, коньяку або мигдального лікеру; 2 столові ложки з гіркою» пшеничного борошна. Інгредієнти для крему: 200 мл натуральних вершків; 100 г шоколаду; 1 столова ложка коньяку, рому або лікеру. Приготування: Розтопимо на водяній бані масло, шоколад, обережно введемо молоко. Трохи остудимо, додамо борошно, яйце, ваніль і коньяк. Доводимо до однорідності і випікаємо з цієї суміші бісквіт. З готового бісквіта вирізаємо склянкою кружечки. Тепер крем. Розтопити шоколад на водяній бані, змішаємо з вершками і додаємо коньяк. Доводимо до однорідності. Викладаємо шматочок бісквіта на блюдо, промазуємо його кремом, зверху накладаємо інший такий же шматочок, який теж промазуємо кремом. Можна і третій шар, якщо бісквіт не занадто товстий. Прикрашаємо на свій розсуд і поміщаємо блюдо в холодильник годин хоча б на 8.
Подаємо з кавою або чаєм.