Загадково-привабливе слово фрікасе з французької перекладається як «всяка всячина». А називають так м'ясне рагу в білому соусі, приготовлена особливим чином. Це досить просте селянське страва потрапила на імператорський стіл за часів Наполеона. Легенда свідчить, що новий кухар нічого не знав про неприязнь імператора до курки і подав ароматне фрікасе, чим викликав праведний гнів монарха. Кухар міг поплатитися своїм теплим місцем, але Бонапарт все ж спробував ненависну з дитинства птицю і змінив гнів на милість. З тих пір фрікасе було зараховано до високої французької кухні, що, втім, не завадить вам приготувати його вдома, на вечерю.
Фрікасе з курки з печерицями
Інгредієнти: куряче філе - 800 г; морква - 2 шт.; селера (корінь) - 1 шт.; печериці свіжі - 250 г; масло вершкове - 3 ст. ложки; жовтки яєчні - 2 шт.; вершки (жирність не менше 30%) - 1/2 ст.; борошно - 1 ст. ложка; петрушка - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Курячі грудки промиваємо, промаківающімі паперовим рушником і нарізаємо невеликими шматочками упоперек волокон. Обвалюємо м'ясо в борошні і викладаємо на розігріту з маслом сковорідку. Додаємо крупно накрошенние моркву і селеру. Стежимо, щоб курочка не смажилася, а тужила. М'ясо повинно залишатися білим.
Коли курка стане м'якою, корінці виловлюємо шумівкою, а що утворився при гасінні зливаємо бульйон. У сковороду додаємо нарізані пластинками печериці. Солимо, перчимо. Накриваємо кришкою і тримаємо 20 хвилин на маленькому вогні.
Жовтки змішуємо з вершками і бульйоном. Інтенсивно помішуючи, прогріваємо цей соус на водяній бані.
Важливо! Стежимо, щоб маса не закипіла, і жовтки не згорнулися. Гарячої вершково-яєчною сумішшю заливаємо курочку з грибами. Тримаємо ще хвилин 5 на вогні, але не даємо кипіти. В результаті отримуємо дуже ніжне м'ясо, яке не можна назвати ні смаженим, ні вареним, ні тушкованим. Готову страву можна посипати січеною зеленню петрушки.
Приготування класичного курячого фрікасе з грибами
Інгредієнти: курка - 1 шт.; спаржа - 200 г; печериці - 100 г; борошно - 2 ст. ложки; вино біле сухе - 1 /4 ст.; масло вершкове - 100 г; сік лимона - 1 ст. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Відварюємо курку цілком, даємо охолонути. Знімаємо шкірку, поділяємо тушку на шматочки. Варимо в підсоленій воді спаржу, до м'якості. Відкидаємо на друшляк і даємо стекти. Печериці чистимо і нарізаємо четвертинками.
У глибокій сковороді розтоплюємо половину вершкового масла і тушкуємо під закритою кришкою гриби, в кінці додаємо спаржу. Окремо, на маслі обсмажуємо до рум'яного кольору борошно. Помішуючи, вливаємо тонким струмком спочатку чверть склянки курячого бульйону, після - вино. Тримаємо соус на повільному вогні 10 хвилин, потім солимо, перчимо, вливаємо лимонний сік. У сковороду з грибами викладаємо шматочки курки, заливаємо все соусом і добре прогріваємо фрікасе з курки з грибами. Не даючи закипіти, тушкуємо під закритою кришкою хвилин 5. На стіл подаємо з відварним рисом.
Як готувати грибне фрікасе в булочках?
Інгредієнти: круглі булочки - 16 шт.; гриби білі (свіжі) - 1 кг; цибуля - 2 шт.; масло вершкове - 100 г; сметана - 15 склянки; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Дрібно нарубаний цибулю обсмажуємо до золотистого кольору, додаємо нарізані кубиками гриби. Солимо, перчимо. Тушкуємо під закритою кришкою. За 5 хвилин до готовності вливаємо сметану і прогріваємо на повільному вогні.
У булочок зрізаємо «шляпки», прибираємо м'якоть і змащуємо зовні і всередині вершковим маслом. Заповнюємо отримані кошики фрікасе з грибів, викладаємо на застелений пергаментом деко і запікаємо до утворення скоринки.