Клафуті - класичний і один з найстаріших французьких десертів. Родом він з Ліможа. Клафуті виглядає як звичайний фруктовий пиріг, але оскільки його основу становить рідке яєчне тісто, на смак це більше млинець з начинкою в оригінальній подачі. І як млинці можна їсти з чим завгодно (яскравий тому приклад - млинці з фаршем ), так і клафуті готують не тільки солодкими, з фруктами і ягодами, але і солоними - з морепродуктів, птицею або грибами.
Пиріг клафуті з куркою в мультиварці
Інгредієнти: грудка куряча - 600 г; оливки чорні - 12 шт.; помідори - 5 шт.; яйця - 4 шт.; крохмаль кукурудзяний - 1 ст. ложка; молоко - 15 склянки; сир твердий - 50 г; олія оливкова - 1 ст. ложка; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Курячу грудку відварюємо в підсоленій воді, остуджуємо і ріжемо дрібними кубиками. Помідори ошпарюємо, знімаємо шкірку і розминаємо виделкою м'якоть в не дуже однорідне пюре. Крохмаль розводимо трьома столовими ложками молока. Окремо збиваємо яйця, поступово вливаючи молоко, що залишилося. З'єднуємо з крохмалем. Додаємо курку, томати. Солимо, перчимо. Все ретельно перемішуємо.
Добре змащуємо чашу мультиварки, не тільки дно, але і з боків. Виливаємо отриману масу. Розрівнюємо, зверху викладаємо половинки оливок, посипаємо тертим сиром. Включаємо режим «Випічка» на 25 хвилин. Щоб благополучно витягти клафуті, потрібно дати йому повністю охолонути. Оскільки пиріг виходить дуже ніжним, він може просто розвалитися. Подаємо клафуті з зеленим салатом.
Клафуті з чорницею
Інгредієнти: мигдаль - 85 м; цукор - 2/3 ст.; борошно - 25 г; яйця - 3 шт.; жовток - 4шт.; вершки (жирність не менше 30%) - 15 ст.; чорниця - 400 г; масло вершкове - 10 г; пудрасахарная - 1 ст. ложка; сіль морська - 1 щіпка. Приготування Як приготувати клафуті з чорницею? Мигдаль обсмажуємо і подрібнюємо на кавомолці в порошок. Змішуємо його з просіяним борошном, цукром і сіллю. Додаємо яйця і жовтки, вливаємо вершки. Збиваємо в блендері тісто до однорідності.
Чорницю перебираємо, промиваємо і висушуємо. Викладаємо ягоди на дно змащені маслом формочки для запікання, заливаємо зверху тістом і відправляємо на 20 хвилин у розігріту до 200 градусів духовку. Коли клафуті піднімуться і зарум'яняться, вимикаємо духовку і даємо їм трохи охолонути. Перед подачею посипаємо цукровою пудрою. Заварюємо зелений чай і насолоджуємося неспішним недільним ранком з солодким десертом.