Запечена картопля з ароматною скоринкою з розплавленого сиру або гратен - це справжній кулінарний шедевр, хоча рецепт приготування картоплі по-французьки досить простий. Це блюдо так популярно, як і лазанья . Сьогодні існує декілька десятків варіантів на тему цієї страви, проте базові інгредієнти і принципи приготування незмінні. Обов'язково знадобиться великий картопля, сир твердих сортів, рослинне масло. Можна додавати м'ясо (шматочками або фарш), ріпчасту цибулю, томати, сметану, майонез. Готується картопля по-французьки в духовці: всі інгредієнти укладаються шарами, причому останній шар - завжди сир, і запікається на середньому вогні. Щоб визначити, скільки буде готуватися картопля по-французьки, потрібно врахувати сорт м'яса: для курки досить 40 хвилин, а свинину варто тушкувати близько години - і кількість шарів. Чим більше шарів, тим більше буде час запікання.
Картопля по-французьки, рецепт основний
Для цього рецепта використовується свинина реберна частина або корейка, також можна використовувати вирізку.
Інгредієнти: свинина - 400 г; картопля великий - 450 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; сир «Пармезан» - 150 р. сметана 20% - 200 г; суміш «Прованські трави» - 1 ч. ложка; рослинне масло - 2 ст. ложки; сіль - за смаком; Приготування М'ясо промиємо, наріжемо тонкими скибочками упоперек волокон, як на відбивні, злегка відіб'ємо, посолимо. Картоплю очистимо й наріжемо тонкими кружечками. Цибуля нашинкуем кільцями або півкільцями. Форму для запікання змастимо рослинним маслом. Викладемо шарами половину м'яса, половину цибулі, половину картоплі. Повторимо шари. Сметану змішаємо з травами і розподілимо по всьому картоплі. Приготування картоплі по-французьки займе близько години. За 10 хвилин до готовності натремо сир на крупній тертці і посиплемо їм запіканку.
Картопля по-французьки, вегетаріанський рецепт Смачна картопля по-французьки вийде, якщо додати стиглі помідори, а м'ясо виключити. Цю страву можна готувати у піст, воно сподобається і тим, хто вирішив просто відпочити від м'ясної їжі.
Інгредієнти: картопля-500 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; соєвий сир - 100 г; томати - 200 г; рослинна олія - 4 ст. ложки; чорний перець - на кінчику ножа; петрушка - 1/2 пучка. Приготування Відразу розігріємо духовку до 180 градусів. Вогнетривку Форму змажемо половиною олії, чистимо картоплю і цибулю. Наріжемо всі овочі кільцями. У форму викладаємо шарами: половину картоплі, цибулю, томати, залишився картоплю. Приправимо чорним перцем, поллємо залишилися рослинним маслом і будемо запікати приблизно півгодини. Готовність картоплі перевіримо виделкою. Соєвий сир наріжемо тонкими скибочками, розкладемо їх поверх запіканки і приберемо в духовку ще на 5-7 хвилин. Готову страву посиплемо подрібненою петрушкою і подамо гарячим.
Картопля по-французьки з куркою Рецепт цієї страви відрізняється певною вишуканістю, наведемо кілька порад, як зробити картоплю по-французьки незвичайно ніжною і ароматною.
Інгредієнти: куряче філе - 400 г; картопля - 4 шт.; вершки - 1/2 склянки; суміш спецій Для курки» - 1/2 ч. ложки; біле вино - 150 мл; сіль - 1/2 ч. ложки; печериці - 100 г; вершкове масло - 1 ст. ложка; петрушка - 1 пучок; сир «Грюйер» - 100 р. Приготування Щоб приготувати картоплю по-французьки в духовці з курячим м'ясом знадобиться трохи більше часу, ніж в попередніх варіантах. Замаринуем м'ясо. Для цього куряче філе промиємо, обсушим і наріжемо тонкими смужками поперек волокон, злегка присолим, додамо спеції і заллємо білим вином.
Залишимо м'ясо на пару годин, потім зіллємо маринад. Гриби наріжемо дрібно і обсмажимо на вершковому маслі. Картоплю очистимо і нашинкуем тонкою довгою соломкою - для цього краще використовувати спеціальну терку. Злегка змастимо деко і почнемо викладати шарами: половину картоплі, половину м'яса, гриби, залишився м'ясо, картоплю. Кожен шар злегка додаємо сіль. Заливаємо все вершками і відправляємо в духовку на 40-50 хвилин. Сир тремо на тертці і посипаємо їм нашу смачну картоплю по-французький 5 хвилин до готовності. Коли запіканка трохи охолоне, посиплемо його дрібно нарізаною петрушкою.