Круасани - відоме кондитерський виріб родом із Франції, формою нагадує півмісяць. Французи традиційно вживають цю випічку на сніданок. Круасани з шоколадом , креязиками начинками, фруктовими і ягідними джемами. Але іноді начинка буває несолодкою, тоді для наповнення використовується кремоподібний сирний сир , доповнений шинкою, сиром або шпинатом.
Круасани можна спекти з покупного листкового тіста, придбаного в продовольчому магазині. Але, безперечно, листкове тісто для круасанів, приготована власними руками, набагато смачніше, тому що кожна жінка вкладає частинку своєї душі в приготоване блюдо, намагаючись порадувати близьких. Робота з тестом, як стверджують психотерапевти, також благотворно впливає на емоційний стан - викликає почуття гармонії і душевного спокою.
Рецепт круасанів з листкового тіста
Інгредієнти для тіста: борошно - 05 кг; масло вершкове - 300 г; води - 1 склянка; трохи солі. Інгредієнти для несолодкої начинки: шинка (або твердий сир) - 200 г; сирний сир - 100 р. Інгредієнти для солодкої начинки: жовток - 2 шт.; цукрова пудра - 1 /3 склянки; шоколад - 1/4 плитки; вершкове масло - 1 ч. ложка; щіпка ваніліну. Приготування бездріжджового листкового тіста для круасанів Борошно змішати з сіллю, залишивши трохи борошна на присипку. Шосту частину масла розпустити і влити в борошно, додавши воду. Замісити тісто, загорнути його целофаном, поклавши на 1 годину в холодильник.
Розділити тісто навпіл. Розкачати з частин пласти, злегка розтягуючи і посипаючи борошном. При роботі з листковим тестом дуже важливо розкачати пласт в одному напрямку. Отримані пласти обернути целофаном і помістити в холодильник (обгорнутий пакетом пласт тесту можна скачати). Через 1 годину приступити до приготування круасанів.
Приготування домашніх круасанів з листкового тіста Дістати тісто з холодильника, промазати верх однієї з частин попередньо розтопленим маслом, другий корж розмістити зверху і розкачати всі разом качалкою. Повинна вийти тонка коржик. Навпіл розрізати її та кожну отриману частину розрізати на трикутники. Починаючи з широкої сторони, скачати трикутник в трубочку. На деку розмістити вощений папір (можна взяти звичайні аркуші А4 і промаслить), викласти круасани і дати їм полежати на аркуші 30 хвилин - тісто має піднятися. Зверху круасани можна промазати збитим жовтком, щоб готові вироби не були блискучими. Випікати при температурі 180 o 30 хв. Спечені круасани можливо залити шоколадом. Щоб його приготувати, необхідно розламати плитку шоколаду і, додавши 4 столові ложки молока, розтопити.
Так готуються круасани без начинки. Щоб зробити круасани з начинкою, алгоритм приготування зберігаємо, але на стадії скручування в трубочку на широкий край трикутника кладемо начинку і скручуємо рулетик, скріплюючи краю.
Приготування несолодкої начинки Натерти шинку (або твердий сир), додати сирний сир, добре перемішуючи. Несолодке начинка готова.
Приготування солодкої начинки Розтерти ложкою жовтки, всипати цукрову пудру і ванілін. На водяній бані варити до загустіння. Окремо розтопити шоколад також на водяній бані. Перемішати яєчну масу і шоколад, додаючи олію. Приготовлена маса використовується як начинка.
В якості начинки чудово підійде і густий джем. Також дуже смачні круасани зі згущеним молоком.
Дієтологи рекомендують не захоплюватися поїданням смачного кондитерського виробу, так як калорійність круасанів з листкового тіста досить висока. Але 150 г випічки ніяк не вплинуть на зміну ваги тіла. Тому рекомендуємо вам спекти хрустке ласощі!