Тапенад - традиційний французький соус густий. Масляниста паста тапенад подається як супровід до супу, а також до страв з м'яса, риби і овочів, приготованих на грилі. Часто соус намазують на хліб або тости.
Основний рецепт тапенада включає маслини або оливки, каперси і оливкове масло. Всі варіації густого соусу залежать від додаткових компонентів. Найчастіше в якості добавки використовуються анчоуси, в'ялені помідори, тунець в консервах, горіхи і прянощі: часник, розмарин, базилік і інша зелень. Способів приготування тапенада два: перший - вручну в ступці, другий - змішування в блендері.
Тапенад з оливок
Інгредієнти: оливки - 250 г; часник - 1 - 2 зубчики; каперси - 60 г; анчоуси - 50 г; лимонний сік - 1 ч. ложка; оливкова олія - 1/4 склянки; чорний мелений перець. Приготування Каперси, оливки, анчоуси і зубчики часнику подрібнюємо в блендері до стану однорідного пюре, додаємо оливкову олію, знову все перемішуємо. В кінці вливаємо лимонний сік і висипаємо мелений перець, все ретельно збиваємо.
Тапенад з маслин готується за тим же рецептом, тільки замість оливок беруться чорні маслини, що робить пасту схожою на вишукану чорну ікру.
У великих містах зазвичай немає проблем з придбанням анчоусів. Якщо у вас немає можливості купити анчоуси, їх цілком можна замінити хамсою, консервованим тунцем і навіть солоною кількою. Готовий тапенад можна зберігати в холодильнику кілька днів, подаючи смачну пасту до сніданку чи обіду.
Пропонуємо рецепт нескладних бутербродів до сніданку.
Бутерброди з сиром і тапенадом Інгредієнти: білий батон; сир; тапенад. Поперек тонким скибочками ріжемо батон, на нього кладемо шматочок сиру, мажемо тапенадом і покриваємо зверху ще одним шматочком сиру. Ставимо бутерброди в гарячу духовку на 3 хвилини або мікрохвильову піч, щоб сир розплавився. Бутерброди подаються до столу гарячими.
На ряду з тапенадом, в якості закуски на хліб, відмінно виступить хумус , або соус гуакамоле . Приємного апетиту!