Назва жюльєн спочатку не мало нічого спільного з усім відомої гарячою закускою, а лише характеризувало спосіб нарізання овочів тонкою соломкою. Яким чином жюльєн став позначати улюблене багатьма страва з вершків, сиру і грибів, достеменно невідомо, проте, факт того, що на теренах нашої Батьківщини це блюдо отримало приголомшливий успіх залишається безперечним. Особливо затребувані жульєни з курки з різними видами грибів, сиром і вершковим соусом, саме їх приготування ми і присвятимо цю статтю.
Як приготувати жульєн з курки з білими грибами?
Білі, та й взагалі будь-які лісові гриби, надають страві сильний, приємний аромат і щільну консистенцію, тому, в першу чергу шукайте саме лісові гриби для приготування жульєну.
Інгредієнти: Для жюльєна:
курячі гомілки - 5 шт.; білі гриби - 250 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; твердий сир - 50 г; вершкове масло - 50 г; сіль, перець - за смаком. Для соусу «Бешамель»:
молоко або вершки - 2 ст.; вершкове масло - 50 г; борошно - 50 р; сіль, перець, мускатний горіх - за смаком. Приготування Курячі гомілки промиваємо й відварюємо до напівготовності разом з сіллю і кількома горошинами перцю.
Поки курка вариться, на вершковому маслі слід обсмажити поросяти, ягняти ріпчасту цибулю і очищені білі гриби. Як тільки суміш буде готова, викладаємо її в окрему миску і змішати з нарізаною куркою.
Для соусу «Бешамель» на розтопленому вершковому маслі обсмажуємо борошно до золотистого кольору. Тонкою цівкою вливаємо в олійно-борошняну суміш молоко, добре перемішуємо і заправляємо соус сіллю, перцем і мускатним горіхом. Даємо «Бешамелю» загуснути 5-7 хвилин, не забуваючи періодично помішувати соус.
Гриби з цибулею і куркою викладаємо в змащені вершковим маслом кокотниці, заливаємо соусом і посипаємо тертим сиром. Відправляємо блюдо в духовку на 5 хвилин при 180 градусах, а після, поміщаємо під гриль ще на 2-3 хвилини, для формування золотистої сирної скоринки.
Жюльєн з курки з йогуртом і горіхами Цей рецепт жюльєна дуже різниться від класичного, проте має право на існування завдяки тонкому прованскому смаком.
Інгредієнти: курячі стегенця - 500 г; печериці - 300 г; йогурт (без добавок) - 150 мл; сир «Пармезан» - 100 г; волоські горіхи (товчені) - 1 жменя; прованські трави - 1 ч. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Курячі стегна відокремлюємо від шкіри, кісток і сухожиль, а потім швидко обсмажуємо на рослинному маслі. Додаємо до птиці поросяти, ягняти цибулю, смажимо 5 хвилин і закладаємо до суміші гриби і спеції. Тримаємо жюльєн на вогні до випарювання рідини, яку дали гриби, а після, виливаємо на сковороду склянка натурального йогурту, перемішуємо і знімаємо з вогню.
Тертий «Пармезан» з'єднуємо з товченими горіхами і посипаємо сумішшю страву. Ставимо жюльєн в духовку на 3-4 хвилини при 200 градусах.
Рецепт жюльєна з курки з печерицями
Інгредієнти: куряче філе - 300 г; печериці - 200 г; цибулю-шалот - 3-4 шт.; жирні вершки - 1 ст.; твердий сир - 150 г; пісочні тарталетки - 10-12 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування Куряче філе нарізаємо невеликими смужками і обсмажуємо до напівготовності.
Печериці ріжемо тонкими пластинками і пасеруємо разом з шалотом, залишивши кілька шматочків свіжих грибів для прикраси.
Як тільки гриби і цибулю будуть готові, їх слід залити жирними вершками, посолити, поперчити і тримати на невеликому вогні до загусання вершкового соусу , після чого суміш необхідно додати курку і зняти з вогню.
Майбутній жюльєн розкладаємо по тарталеткам з пісочного тіста, посипаємо тертим сиром і ставимо в духовку на 5 хвилин при 180 градусах, потім викладаємо поверх сиру пластинку гриба і залишаємо ще на 2-3 хвилини під грилем.