Для організації фуршетів і святкових столів добре приготувати таку страву як жульєн з креветками, найзручніше готувати в тарталетках (їх можна придбати вже готові або спекти самостійно при наявності потрібних інгредієнтів і спеціальних форм).
Готові тарталетки зазвичай з пісочного тіста . У домашніх умовах ви також можете спекти тарталетки з листкового тесту, тесту на кефірі або сметані або з сирного. Будемо виходити з того, що проблема з тарталетками так чи інакше вже вирішена. Можна, звичайно, запікати і подавати жульєн в металевих кокотницях - це вже справа особистих уподобань і можливостей.
Тепер розповімо, як приготувати жульєн з креветками. При виборі креветок краще не женіться за особливо великими розмірами, північні креветки смачніше і точно не вирощені в сумнівних умовах, до того ж європейські товари проходять строгий контроль якості (уважно читайте написи на упаковці).
Зазвичай креветки продаються в морозиві подваренном вигляді, іноді вже очищені, і цей варіант найзручніше. Якщо ви купили неочищені креветки - їх залишається лише доварити і очистити. Треба розуміти, з цим ми теж, так чи інакше, впораємося.
Рецепт жульєна з креветками та грибами
Інгредієнти: креветки відварені і очищені; цибуля ріпчаста; масло рослинне або жир; спеції сухі мелені; часник; гриби свіжі (печериці, білі, гливи); сир твердий; зелень свіжа різна. Приготування Цибулю і гриби наріжемо досить дрібно. Спассеруем цибулю на сковороді на маслі, додамо гриби і протушкуйте, помішуючи, протягом 20 хвилин (гливи можна не протушивать, а тільки злегка припассеровать). Приправляємо цибульно-грибну суміш спеціями і подрібненим часником. Відкидаємо на сито, щоб видалити зайву рідину.
Наповнюємо цибульно-грибною сумішшю тарталетки або кокотниці, присипаємо тертим сиром, зверху викладаємо 1-3 креветки (залежить від розміру). Виставляємо заповнені тарталетки або кокотниці на сухе деко (якщо тарталетки, то непогано б простелити його пекарської папером).
Запікаємо протягом 8-15 хв у духовій шафі, розігрітій до температури близько 180 градусів по С (більше не потрібно, адже всі продукти вже готові, а сир повинен лише подплавиться, а не потекти і сплавитися). Прикрашаємо жульєн з грибами листочками зелені.
Жульєн з сьомгою і креветками
Інгредієнти: креветки відварені і очищені; сьомга малосольна або сира (можна дрібні шматочки); солодкий перець червоний; часник; гострий червоний перець мелений; сир твердий; зелень свіжа різна. Приготування Сьомгу в будь-якому випадку нарізаємо дрібними шматочками, які і закладаємо першим шаром у тарталетки або кокотниці разом із солодким перцем, нарізаним дрібної короткою соломкою. Якщо риба сира - трохи додаємо сіль її. Присипаємо гострим червоним перцем і подрібненим часником (у дуже невеликій кількості). Якщо сьомга сира, відправляємо рибу в тарталетках на деко в духовку хвилин на 15-20. Потім присипаємо тертим сиром і викладаємо креветки (як в першому рецепті, див. вище). Запікаємо ще хвилин 5-8. Якщо малосольна риба, можна відразу присипати її сиром, а зверху викласти креветки і запекат
ь 8-12 хвилин. Готовий жульєн прикрашаємо листочками зелені.
Приблизно за цим же рецептом можна приготувати жульєн з будь-якої іншої риби з креветками або з кальмарів і креветок, або з курки з креветками. Кальмари слід попередньо відварити протягом 3-х хвилин не більше і очистити від плівок (або в зворотній послідовності), а потім нарізати тонкої короткої соломкою.
Куряче м'ясо, зрозуміло, теж спочатку відварюють. До жульенам добре подавати світлі білі або рожеві вина, деякі сорти пива.