Вернуться назад Распечатать

Кіш з грибами

Кіш з грибами
Кіш (quiche, франц.) - традиційний вид випічки французької кухні. По суті, принцип приготування ґрунтується на ідеї кіш лорен (quiche lorraine, фр.), тобто лотарінгського пирога. Середземноморський кіш являє собою торт (або відкритий пиріг) з підкладкою з листкового тіста і начинкою-заливкою. Відомі різні варіанти, в основному відрізняються начинкою. Вона може бути самою різною, в тому числі, і грибний.
Розповімо, як приготувати кіш з грибами. Зрозуміло, гриби краще всього використовувати вирощені штучно (печериці, білі, гливи) або зібрані в екологічно чистих місцях.

Рецепт пирога кіш з грибами і сиром


Інгредієнти:

  • тісто листкове (купити в магазині готове або приготувати за рецептом);

  • гриби - 500 г;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • яйце куряче - 5 шт.;

  • молоко середньої жирності - близько 400 мл;

  • сир твердий (наприклад, «Грюйер») тертий - близько 150 г;

  • зелень петрушки, коріандру (кінза), базилік і розмарин;

  • перець чорний мелений;

  • олія оливкова.


  • Приготування
    Розігріваємо духовку до температури близько 180 градусів С.
    Злегка присипаємо борошном робочу поверхню і розкачуємо тісто в коло діаметром близько 30-35 див. Викладаємо в роз'ємну форму для торта діаметром близько 30 см. Краї тіста зрізаємо, залишивши за бортиками форми близько 1 см (загинаємо це всередину). Поверхню тіста необхідно вистелити фольгою або пекарської папером, а зверху насипати суху квасолю ( нут або сочевицю) для вантажу. Випікайте цю підкладку протягом близько 15 хвилин, потім вантаж і фольгу або папір знімаємо. Повертаємо форму в духовку ще хвилин на 10 після чого виймаємо - вона готова.
    Дрібно нарізані цибулю і гриби пасеруємо на олії в сковороді і протушиваем протягом 15 хвилин, помішуючи лопаткою. Начинка не повинна бути водянистою.
    Віночком або вилкою злегка збиваємо яйця з молоком, приправляємо меленим чорним перцем. Можна також додати мускатний горіх та інші спеції, типові для середземноморських кулінарних традицій. Також додаємо в яєчно-молочну суміш половину тертого сиру.
    Кіш з грибами
    Цибульно-грибну суміш викладаємо на основу з тіста, посипаємо рештою сиру і мелкорубленной зеленню. Заливаємо яєчно-сирно молочною сумішшю. Випікаємо кіш протягом 25-30 хвилин. Верх готового пирога повинен придбати красивий золотистий відтінок.
    Готовий трохи охолоджений кіш розрізаємо на сегменти-порції і подаємо з легким світлим столовим вином.
    Приблизно слідуючи цій же рецептурі можна готувати кіш з грибами і картоплею та/або шинкою. Просто додаємо у фарш дрібно нарізаний доваренний майже до готовності картоплю і мелконарезанного шинку.
    Можна також приготувати і кіш з грибами, шинкою і помідорами (вибирайте не водянисті щільні і стиглі плоди).