У французькій кухні існує безліч рецептів приготування курячого м'яса, тому для справжніх шанувальників курятини все це різноманіття стане справжнім скарбом. Забудьте про всіх тих рецептах м'яса по-французьки які ви зустрічали на просторах рунета, відкладіть в сторону майонез і велика кількість сиру і пориньте в справжню французьку кухню разом з нами.
Як приготувати курку по-французьки?
Інгредієнти: вершкове масло - 2 ст. ложки; курятина - 1 кг; сіль, перець - за смаком; ріпчаста цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; бекон - 60 г; селера - 1/2 стебла; сухе біле вино - 3/4 ст.; курячий бульйон - 3/4 ст.; вершки - 3 ст. ложки; петрушка. Приготування Вершкове масло розтоплюємо на сковороді і обсмажуємо на ньому шматки курки попередньо приправлені сіллю і перцем з обох сторін. Загальний час прожарювання - 15-20 хвилин, з них 15 хвилин ми смажимо м'ясо шкіркою вниз, а після перевертаємо і продовжуємо обжарку ще 5 хвилин.
Залишки курячого жиру зливаємо зі сковороди, курятину знімаємо на окреме блюдо, а на її місце кладемо овочі: нарізану селеру, моркву і цибулю. Тепер кладемо на сковороду нарізану кубиками шинку, вона замінить курячий жир, тому страва не пригорить, і додасть страві більше аромату. Через 8-10 хвилин наливаємо в сковороду вино і курячий бульйон повертаємо куру на сковороду, доводимо рідину до кипіння і зменшуємо вогонь. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо все разом 20-25 хвилин. Тепер курятину знову прибираємо на окрему страву, а вогонь під сковородою збільшуємо. Як тільки обсяг рідини зменшиться в 2 рази, на сковороду можна буде влити вершки і прибрати соус з вогню.
Подавати курку по-французьки можна з картоплею, локшиною чи окремо, неодмінно полив соусом з овочами.
Курка по-французьки в духовці
Інгредієнти: ціла курка - 2 кг; оливкова олія - 20 г; часник - 4 зубчики; лавровий лист - 2 шт.; розмарин, чебрець - 2 гілочки; сухе біле вино - 125 мл; курячий бульйон - 250 мл Приготування Духовку розігріваємо до 180 градусів. Куру споліскують холодною водою і обсушуємо паперовими рушниками. Викладаємо тушку на деко для запікання і гарненько натираємо маслом. В порожнину курки закладаємо часник, листя лавра, розмарин і чебрець. Гарненько посипаємо поверхню і порожнину курки сіллю і перцем. По периметру курячої тушки розкладаємо картоплю і цибулю, а понад збризкуємо все це неподобство вином і курячим бульйоном. Випікаємо куру 1 1/2-2 години, а перед подачею залишаємо постояти 10 хвилин.
Курку по-французьки можна приготувати і в мультиварці виставивши режим "Випічка" на 1 годину, не забуваючи перевертати тушку кожні 20 хвилин на іншу сторону, для створення рівномірної золотистої скоринки.
Рецепт курки по-французьки з грибами
Інгредієнти: рослинне масло - 2 ст. ложки; курячі ніжки - 6 шт.; курячий бульйон - 700 мл; вершкове масло - 50 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; суміш з диких грибів - 400 г; біле сухе вино - 300 мл; вершки - 280 мл; сіль, перець. Приготування У сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо на ньому курячі ніжки 8-10 хвилин шкіркою вниз до золотистого кольору. Викладаємо обсмажені ніжки в жаровню і заливаємо бульйоном так, щоб покрити курку. Доводимо рідину до кипіння і зменшуємо вогонь, накривши жаровню кришкою, але залишивши отвір для виходу пари. Тушкуємо курятину 30-35 хвилин.
Поки м'ясо готується, займемося пассеровкой цибулі на вершковому маслі. Коли цибуля стане напівпрозорим, додаємо до нього гриби і смажимо ще 3 хвилини. Потім, пасерування слід полити вином і залишити гаситься 6-8 хвилин, після чого прибрати соус з вогню.
Коли курка буде готова, бульйон проціджуємо і виливаємо в грибний соус, уварюють соус на 2/3 додаємо вершки і викладаємо куру. Готуємо все разом ще 2-3 хвилини і подаємо до столу, посипавши свіжою петрушкою.