М'ясо по-французьки - ситна страва і ароматне. Воно аж ніяк не має нічого спільного з запеченими під сиром і майонезом м'ясними відбивними, навпаки, м'ясо, приготоване таким чином, вельми диетично і, безумовно, більш корисно. Про сьогодення м'ясо по-французьки піде мова далі.
М'ясо по-французьки з грибами і картоплею
Інгредієнти: оливкова олія - 1 ст. ложка; яловичий стейк - 1 кг; ріпчаста цибуля - 2 шт.; бекон - 200 г; печериці - 400 г; картопля - 3 шт.; часник - 2 зубчики; борошно - 2 ст. ложки; червоне сухе вино - 3 ст.; яловичий бульйон - 1 ст.; лавровий лист - 2 шт.; чебрець - 2 гілочки; стебла петрушки. Приготування Духовку розігріваємо до 150 градусів. Жаровню ставимо на вогонь плити і наливаємо в неї половину масла. Яловичину нарізаємо кубиками і порціями, в три підходи, закладаємо її в жаровню і обсмажуємо до золотистого кольору.
Залишки масла розігріваємо на сковороді і обсмажуємо на ній кільця ріпчастої цибулі 5 хвилин. Далі до цибулі додаємо скибочки бекону, картопля і нарізані гриби, продовжуємо готування ще 5 хвилин, додаємо борошно і перемішуємо, а потім перекладаємо всі, в тому числі і м'ясо, в жаровню. Чебрець, стебла петрушки і лавровий лист перев'язуємо ниткою і кладемо до решти інгредієнтів. Заливаємо сумішшю страву яловичого бульйону і вина і ставимо накритим в духовку на 1 1/2-2 години.
Якщо ж ви бажаєте приготувати м'ясо по-французьки з грибами в мультиварці, то попередньо обсмажені інгредієнти слід готувати в режимі "Гасіння" 2 години.
М'ясо по-французьки з грибами і помідорами
Інгредієнти: яловича вирізка - 750 г; оливкова олія - 1 ст. ложка; гриби - 350 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 2 зубчики; борошно - 2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; яловичий бульйон - 400 мл; стручковий горох - 2 ст.; червоне вино - 1/4 ст.; томати черрі - 1 ст. Приготування Яловичину нарізаємо соломкою. Оливкова олія наливаємо в сковороду і розігріваємо. Смажимо яловичину 2-3 хвилини, після чого перекладаємо на тарілку. Замість м'яса на сковороду кладемо тонкі кільця цибулі, нарізані гриби і трохи часнику. Готуємо все до м'якості цибулі.
Посипаємо пасеровку борошном, сіллю і перцем, а потім заливаємо сумішшю бульйону і вина. Готуємо страву, при постійному помішуванні до загусання соусу. В густому соусі підігріваємо шматочки томатів черрі і цукровий горошок. В останню чергу кладемо на сковороду м'ясо і ретельно перемішуємо.
М'ясо по-французьки, за бажанням, можна зробити зі свинини з грибами, в такому разі і яловичий бульйон доведеться замінити свинячим.
М'ясо по-французьки з курки з грибами
Інгредієнти: рослинне масло - 2 ст. ложки; курячі стегенця - 6 шт; курячий бульйон - 700 мл; вершкове масло - 50 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; печериці - 400 г; біле сухе вино - 300 мл; вершки - 285 мл Приготування Масло розігріваємо в глибокій товстостінній сковороді або сотейнику. Тим часом, курячі окости рубаємо по суглобам, розділяючи їх таким чином на стегна і гомілки. Обсмажуємо курятину до золотистого кольору, приблизно по 5 хвилин з кожної сторони.
Заливаємо курятину бульйоном так, щоб покрити, а потім чекаємо, поки бульйон дійде до кипіння, після чого продовжуємо тушкувати курятину 30-35 хвилин.
В іншій сковороді розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо в ньому цибулю до прозорості. Збільшуємо вогонь і додаємо до цибулі гриби. Смажимо все разом 3 хвилини, приправляємо, посипаємо борошном, а потім заливаємо білим вином і чекаємо, поки рідина не випарується на 2/3.
Бульйон, в якому тушкувалась курятина, також виливаємо в сковороду з цибулею, знову випариваем рідину до колишнього кількості. Тепер доповнюємо наш соус вершки, доводимо до кипіння і чекаємо, поки соус загусне. Заливаємо вершковим соусом курятину і подаємо.