Клафуті - французький десерт, що володіє одночасно ознаками пирога і запіканки. Клафуті готують наступним чином: фрукти закладають в змащені маслом форми, заливають рідким яєчним тестом і запікають. Класичний клафуті готують зі свіжої вишні з кісточками, проте в даний час більш популярні рецепти, в яких використовуються фрукти без кісточок (іноді свіжі, іноді консервовані). Клафуті готують не тільки з вишні, але і, наприклад, з черешні та/або інших фруктів. У разі використання великих фруктів їх подрібнюють.
Як приготувати клафуті з черешнею?
Інгредієнти: черешня будь-якого сорту - 400 г; масло вершкове натуральне - 30-50 г; борошно пшеничне - 100 г; цукор (можна у вигляді пудри) - 150 г; молоко середньої жирності - 400 мл; вишневий лікер - 2 ст. ложки; яйце - 4 шт. Приготування Черешню вимиємо і акуратно видаляємо кісточки. Вогнетривку Форму змажемо маслом і викладемо в неї черешню (зручно використовувати роз'ємні форми або силіконові).
Взобьем яйця з цукром за допомогою віночка або міксером на малих обертах. Увіллємо молоко, лікер і додамо просіяне борошно. Ретельно перемішати, щоб не було грудок. Густота тіста повинна бути приблизно як у рідкої сметани.
Заллємо черешню у формі тестом. Випікаємо в духовій шафі, розігрітій до 180-200 градусів за С, протягом близько 35 хвилин. Готовий гарячий клафуті можна присипати цукровою пудрою або полити глазур'ю.
Щоб приготувати ванільний клафуті з черешнею, треба лише додати в тісто 2 щіпки натуральної ванілі (або можна замінити більш дешевим ванільним цукром). У цьому варіанті краще використовувати білу черешню. Вишневий лікер замінимо лимонним (або можна використовувати ром, бренді).
Щоб приготувати шоколадний клафуті з черешнею, включаємо до складу тесту (див. вище) какао-порошок в
кількості 1-3 ст. ложок. Ваніль можна замінити корицею. Какао-порошок перед додаванням в тісто слід перемішати з цукровою пудрою, щоб не було грудочок.
Готовий шоколадний клафуті з черешнею має сенс облити шоколадним кремом , який можна приготувати з натуральних молочних вершків або йогурту і розтопленого готового чорного шоколаду і/або какао-порошку (додавайте його в вершки в суміші з цукром). Можна використовувати не крем, а шоколадну або шоколадно-фруктову глазур. Поверхня клафуті буде добре присипати тертим шоколадом. Подавати клафуті можна з чаєм, кавою, каркаде, мате, ройбушем, гарячим узваром, натуральними соками, а також гарячим шоколадом.