Супи, в яких основним компонентом є цибуля, популярні в багатьох країнах з давніх часів. Цибульні супи були відомі і досить широко поширені ще в епоху стародавнього риму. Цибуля легко вирощується і добре зберігається, доступність цього овочу для всіх соціальних верств суспільства сприяла популярності таких супів.
Найбільш розповсюджена сучасна версія цибульного супу з сиром і грінками прийшла з Франції (ця страва дуже любив і вмів добре готувати великий французький письменник А. Дюма-батько).
Згідно з легендою, цибульний суп з сиром вперше був приготований королем Франції Людовіком XV. Король відірвався від свити на полюванні і заночував то в селянській хатині, то в мисливському будиночку. Пізньої ночі Людовик захотів їсти, але не виявив нічого, крім цибулі, невеликої кількості вершкового масла, сиру та вина білого. З цих продуктів винахідливий монарх приготував суп. Згодом це блюдо стало досить популярним.
В даний час французькі цибульні супи зазвичай готують на основі яловичого або курячого бульйону з додаванням пасерованого або злегка обсмаженого на вершковому маслі цибулі, білого вина (іноді коньяку, мадери або хересу) і тертого сиру. Подається цибулевий суп зі свіжою зеленню і грінками.
Цибулевий суп готують індивідуальними порціями і найчастіше подають у тому самому посуді, в якій готували.
Французький цибульний суп з сиром
Розрахунок інгредієнти на 1 порцію.
Інгредієнти: цибуля ріпчаста - 1 шт.; масло вершкове натуральне - близько 20-25 г; хліб пшеничний білий - 2 скибочки; сир твердий - близько 50-80 м; вино виноградне біле столове або несолодке міцне - близько 50-80 мл; зелень свіжа різна (зелена цибуля, петрушка, базилік, розмарин, коріандр); часник - 1 зубчик; бульйон курячий або яловичий або вода - 200 мл; перець чорний мелений. Приготування Спочатку приготуємо крутони (тобто, грінки): хліб наріжемо невеликими шматочками (приблизний розмір 1х1х3-4 см) і підсушити в духовій шафі на сухому листі.
Лук наріжемо дрібно і злегка обсмажимо в маленькій сковороді на вершковому маслі до золотистого кольору (можна спасерувати цибулю на малому вогні до легкого прозорості, хто як любить). Увіллємо в сковороду вино і протушкуйте, помішуючи, протягом 5-8 хвилин на найменшому вогні. Перемістимо цю суміш в супову чашку, заллємо
киплячим бульйоном, закладемо в чашку крутони, рясно посиплемо сумішшю мелкорубленной зелені, часнику і тертого сиру. Перемішати ложкою, поперчити і - можна їсти.
За відсутністю твердого сиру (наприклад, готуєте вночі як Людовік ХV) можна приготувати цибульний суп з плавленим сиром, тільки для цього сир слід спочатку добре заморозити, щоб його можна було натерти. Ну, а якщо ви не встигли цього зробити, просто наріжте плавлений сир як можна дрібніше.
Цибулевий суп-пюре з сиром готується майже так само (див. вище), тільки перед закладанням крутонів, сиру і зелені обсмажений і протушенний у вині цибулю треба подрібнити за допомогою блендера, а потім додати бульйон і інші інгредієнти.