Профітролі - це популярне і відоме всім страва французької кухні, що представляє собою оригінальну випічку з заварного тіста з різноманітною начинкою. Давайте дізнаємося з вами, як зробити заварні профітролі і пригостити гостей смачними і м'якими тістечками.
Рецепт профітролей з заварним кремом
Інгредієнти: Для тіста:
масло вершкове - 100 г; пшеничне борошно - 200 г; кип'ячена вода - 250 мл; куряче яйце - 4 шт. Для крему:
молоко - 250 мл; куряче яйце - 1 шт.; пшеничне борошно - 1 ст. ложка; цукровий пісок - 150 г; масло вершкове - 50 г; ванілін, лимонна цедра - за смаком. Для глазурі:
темний шоколад - 50 г; вершки - 20 мл Приготування Отже, першим ділом запалюємо духова шафа і залишаємо його розігріватися приблизно до 180 градусів. Далі переходимо до приготування заварного тіста. Для цього беремо охолоджене вершкове масло, нарізаємо його довільними шматочками і вливаємо воду. Потім відміряємо склянкою необхідну кількість борошна і гарненько просіваємо її. Воду з маслом ставимо на водяну баню і розігріваємо до закипання рідини і повного розчинення масла. Тепер, не знімаючи миску з водяній бані, додаємо борошно і вимішуємо гладеньке тісто, без грудочок. Потім акуратно знімаємо посуд з вогню і залишаємо трохи охолонути, приблизно на 5 хвилин. Після цього розбиваємо в тісто спочатку одне яйце, перемішуємо, щоб воно повністю розійшлося, а потім додаємо друге і так далі. В результаті у вас повинна вийти дуже в'язка, густа і тримає форму, маса.
Після цього беремо столову ложечку і викладаємо їй тісто невеликими кучечками на змащений маслом деко. Тепер відправляємо заготовки в гарячий духовий шафа і засікаємо приблизно 30 хвилин. Дверцята духовки за цей час не відкриваємо, щоб тістечка «не впали». Далі акуратно виймаємо профітролі, перекладаємо їх на плоске велике блюдо і залишаємо остигати при кімнатній температурі.
А цим часом, поки займемося з вами приготуванням заварного крему. Для цього просіваємо борошно, додаємо до неї цукровий пісок і розбиваємо курячі яйця. Все гарненько розмішуємо віночком або міксером. Потім заливаємо тепленьким молоком і перемішуємо масу до однорідності. Для зручності можете молоко спочатку закип'ятити, остудити приблизно до 40 градусів, а потім додати в яєчну суміш - це значно прискорить приготування крему.
Далі ставимо посуд на плиту і, постійно помішуючи, уварюють на мінімальному вогні до «пихтіння». Як тільки на поверхні кремушка почнуть з'являтися і лопатися невеликі пухирці повітря, що піднімаються з самого низу, вогонь можете вимикати. Остиглий крем гарненько збиваємо міксером з розм'якшеним вершковим маслом, додаємо за смаком ваніль або інший ароматизатор за вашим бажанням.
Наступна наша задача - наповнити профітролі кремом. Якщо вам не дуже подобається грубий варіант розрізаних збоку тістечок, то наповнюємо кремом кондитерський мішечок і відсаджуємо його в кожне тістечко, роблячи внизу невелику дірочку. Готові профітролі з заварним кремом складаємо гіркою на блюдо і подаємо до гарячого чаю або кави.
За бажанням можна полити тістечка зверху шоколадною глазур'ю. Для цього наливаємо у кухлик вершки, ставимо їх на слабенький вогонь і кидаємо туди шоколад. Ретельно розмішуючи все, розтоплюємо плитки і доводимо помадку до гладкого і однорідного стану. Наносимо зверху готову глазур на кожне тістечко за допомогою кулінарної кисті. Подавати профітролі можна відразу ж, а можна трохи почекати, поки тісто не просочиться кремом і не стане набагато м'якше і ніжніше.