Шоколадний фондан - французький десерт, який представляє собою щось середнє між шоколадними кексиками і розтопленим шоколадом. Його відмітна особливість - рідка серединка, схожа на м'яку нугу. Щоб ласощі вийшло ідеальним, необхідно дотримувати температурний і часовий режими. Не засмучуйтеся, якщо з першого разу у вас не вийде, ми допоможемо вам і розповімо, як приготувати шоколадний фондан.
Рецепт десерту «Шоколадний фондан»
Інгредієнти: какао сухий - 2 ч. ложки; масло вершкове - 30 г; пудра цукрова - 50 г; спеції; чорний шоколад - 100 г; шоколадно-горіхова паста - 100 г; яйце куряче - 2 шт. Приготування Отже, беремо тарілочку, кладемо в неї шоколад, шматочок вершкового масла , шоколадно-орховую пасту і ставимо посуд на водяну баню. Розтоплюємо всі інгредієнти перемішуємо масу і знімаємо з вогню. Окремо збиваємо яйця з цукровою пудрою, поступово всипаємо борошно, розпушувач, додаємо дрібку солі і какао. Все добре перемішуємо і вводимо масу в розтоплену шоколадну суміш. Формочки для запікання промазуємо вершковим маслом, наповнюємо їх наполовину масою і ставимо в розігріту духовку. Випікаємо при 180 градусах протягом 7 - 10 хвилин, в залежності від бажаного результату.
«Шоколадний фондан» в домашніх умовах
Інгредієнти: темний шоколад - 100 г; масло вершкове - 100 г; яйце - 2 шт.; пудра цукрова - 4 ст. ложки; борошно - 2 ст. ложки; какао - порошок - за смаком. Приготування Шоколад і вершкове масло кладемо в миску і встановлюємо її над каструлькою з киплячою водою. Розтоплюємо інгредієнти до утворення однорідної маси. Не втрачаючи часу дарма, в окремій мисочці гарненько збиваємо яєчні білки, додаємо цукрову пудру і курячі желточки, знову збиваємо. Отриману яєчну масу перекладаємо до розтопленого шоколаду, розмішуємо лопаткою і поступово всипаємо борошно.
Далі кидаємо трохи какао-порошку для отримання красивого кольору і знову перемішуємо, щоб вийшла досить густа, тягуча суміш. Цією масою наповнюємо заздалегідь підготовлені силіконові формочки для випікання і ставимо їх у розігріту до 180 градусів духовку. Запікаємо кексики приблизно 5-7 хвилин, в залежності від того, яку серединку ви хочете отримати в результаті. По закінченню вказаного часу дістаємо фондан з духовки, трохи охолоджуємо і подаємо теплим до гарячого чаю з кулькою ванільного морозива, проткнувши акуратно ложечкою, щоб шоколадний кремушек витік і перемішався з соусом або морозивом.
«Шоколадний фондан» в мікрохвильовці
Інгредієнти: цукор - 400 г; масло вершкове - 250 г; темний шоколад - 300 г; яйце куряче - 8 шт.; ванільний екстракт - за смаком; подрібнені волоські горіхи - 2 ч. ложки; борошно вищого сорту - 100 р. Приготування Спеціальну форму для мікрохвильовки промазуємо вершковим маслом, викладаємо подрібнений шоколад, вершкове масло і ставимо в піч, включену на половину потужності. Розплавляємо інгредієнти
приблизно 3 хвилини, а потім виймаємо, перемішуємо і відставляємо поки в сторону.
В широкій чашці збиваємо міксером яйця з сахарочком, поступово всипаємо просіяне борошно, додаємо ванільний екстракт, подрібнені горішки і перемішуючи міксером. Після цього з'єднуємо отриману суміш з шоколадною масою, перекладаємо все в форму і ставимо в мікрохвильову піч. Закриваємо дверцята, включаємо прилад на максимальну потужність і встановлюємо час на 10 хвилин. Потім обережно виймаємо десерт, остуджуємо і прибираємо на 30 хвилин у холодильник. Подаємо шоколадний фондан в холодному вигляді з кулькою морозива.