Класичний французький тарт від сестер Татен готувався з яблук на жженной карамелі. З часом, рецепт зазнав деякі зміни, і на світ з'явилася ціла низка тарти, з різноманітними ягодами і фруктами. Сьогодні ми зупинимося на рецепті сливового тарта.
Тарт Татен зі сливами і марципаном – рецепт
Інгредієнти: вершкове масло - 25 г; цукор - 25 г; сливи - 800 г; марципан - 100 г; мелений мигдаль - 40 г; листкове тісто - 500 р. Приготування Духовку розігріваємо до 200°С. Розтоплюємо вершкове масло в сковороді діаметром 28 див. В розтоплене масло засипаємо цукор і додаємо столову ложку води. Варимо карамель, постійно помішуючи, до тих пір, поки вона не придбає золотавий відтінок. Прибираємо карамель з вогню.
Поки карамель на плиті, сливи миємо, обсушуємо й розрізаємо навпіл, видаляють кісточки. Половинки слив кладемо зрізом вгору. Нарізаємо марципан і також викладаємо його на сковороду. Зверху посипаємо основу для тарта меленим мигдалем.
Розморожене листкове тісто розгортаємо в коло з діаметром на 3 см більше, ніж діаметр сковороди. Накриваємо шаром тіста сливи, підбираючи краю під начинку, а потім ставимо тарт в духовку на 30-35 хвилин.
Готовий тарт остуджуємо близько 10 хвилин після випікання, а потім нарізаємо до порції і подаємо до столу з морозивом або збитими вершками.
Пиріг Татен зі сливами
Інгредієнти: вершкове масло - 6 ст. ложок; сливи - 10-12 шт.; цукор - 1 3/4 ст.; яйця - 2 шт.; сметана - 1/3 ст.; лимонна цедра - 1/2 ч. ложки; ванільний екстракт - 1/2 ч. ложки; борошно - 1 ст.; розпушувач - 1/2 ч. ложки; сіль - щіпка. Приготування Духовку розігріваємо до 180°С. Змащуємо 22 см форму для випікання вершковим маслом і покриваємо її дно розрізаними навпіл і очищені від кісточок слив.
Змішуємо склянки цукру з 1/3 склянки води і варимо на основі отриманої суміші рідку золотисту карамель. Поливаємо карамеллю сливи.
Тепер займемося тестом для пирога. Збиваємо 3/4 склянки цукру з 6 столовими ложками вершкового масла до утворення білої і повітряної маси. Знизивши швидкість збивання, додаємо до масляної суміші по одному яйцю, не перестаючи збивати. Тепер кладемо сметану, цедру, ваніль і знову все перемішуємо. Додаємо просіяне з розпушувачем борошно і замішуємо густе тісто.
Готове тісто виливаємо поверх злив і ставимо випікатися пиріг 30-40 хвилин. Перед подачею, пиріг Татен остуджуємо хвилин 10 перевертаємо і нарізаємо.
Рецепт тарт Татен зі сливами
Інгредієнти: коричневий цукор - 80 г; вершкове масло - 60 г; гвоздика - 1 шт.; сливи - 5-6 шт.; листкове тісто; печиво - 3 шт. Приготування Духовку розігріваємо до 180°С. Гвоздику подрібнюємо в порошок за допомогою кавомолки або ступки з товкачем. Змішуємо мелену гвоздику з цукром, а цукор, у свою чергу,
збиваємо з м'яким вершковим маслом до утворення повітряної маси.
Викладаємо масляну суміш рівним шаром у форму для випікання. Поверх масла кладемо половинки слив (очищені від кісточок) зрізом вниз, і накриваємо основу для Татена розкатаним листковим тестом. Врахуйте, що діаметр пласта листкового тіста повинен перевищувати діаметр форми на 2-3 см, оскільки під час випікання, листкове тісто стискається. Пласт тесту подомните під начинку, щоб після випічки сливи не розтеклися по страві, а залишилися в "чашці" з тіста. Потім залишаємо тарт постояти в холодильнику хвилин 15.
Випікаємо тарт зі сливою 30 хвилин, перед подачею охолодити хвилин 5 і посипаємо крихтами печива перед подачею.
У компанії з тартом рекомендується подавати морозиво або сливовий сорбет. Приємного апетиту!