Вернуться назад Распечатать

Тарт Татен зі сливами

Тарт Татен зі сливами
Класичний французький тарт від сестер Татен готувався з яблук на жженной карамелі. З часом, рецепт зазнав деякі зміни, і на світ з'явилася ціла низка тарти, з різноманітними ягодами і фруктами. Сьогодні ми зупинимося на рецепті сливового тарта.

Тарт Татен зі сливами і марципаном – рецепт


Інгредієнти:

  • вершкове масло - 25 г;

  • цукор - 25 г;

  • сливи - 800 г;

  • марципан - 100 г;

  • мелений мигдаль - 40 г;

  • листкове тісто - 500 р.


  • Приготування
    Духовку розігріваємо до 200°С. Розтоплюємо вершкове масло в сковороді діаметром 28 див. В розтоплене масло засипаємо цукор і додаємо столову ложку води. Варимо карамель, постійно помішуючи, до тих пір, поки вона не придбає золотавий відтінок. Прибираємо карамель з вогню.
    Поки карамель на плиті, сливи миємо, обсушуємо й розрізаємо навпіл, видаляють кісточки. Половинки слив кладемо зрізом вгору. Нарізаємо марципан і також викладаємо його на сковороду. Зверху посипаємо основу для тарта меленим мигдалем.
    Розморожене листкове тісто розгортаємо в коло з діаметром на 3 см більше, ніж діаметр сковороди. Накриваємо шаром тіста сливи, підбираючи краю під начинку, а потім ставимо тарт в духовку на 30-35 хвилин.
    Готовий тарт остуджуємо близько 10 хвилин після випікання, а потім нарізаємо до порції і подаємо до столу з морозивом або збитими вершками.

    Пиріг Татен зі сливами


    Інгредієнти:

  • вершкове масло - 6 ст. ложок;

  • сливи - 10-12 шт.;

  • цукор - 1 3/4 ст.;

  • яйця - 2 шт.;

  • сметана - 1/3 ст.;

  • лимонна цедра - 1/2 ч. ложки;

  • ванільний екстракт - 1/2 ч. ложки;

  • борошно - 1 ст.;

  • розпушувач - 1/2 ч. ложки;

  • сіль - щіпка.


  • Приготування
    Духовку розігріваємо до 180°С. Змащуємо 22 см форму для випікання вершковим маслом і покриваємо її дно розрізаними навпіл і очищені від кісточок слив.
    Змішуємо склянки цукру з 1/3 склянки води і варимо на основі отриманої суміші рідку золотисту карамель. Поливаємо карамеллю сливи.
    Тепер займемося тестом для пирога. Збиваємо 3/4 склянки цукру з 6 столовими ложками вершкового масла до утворення білої і повітряної маси. Знизивши швидкість збивання, додаємо до масляної суміші по одному яйцю, не перестаючи збивати. Тепер кладемо сметану, цедру, ваніль і знову все перемішуємо. Додаємо просіяне з розпушувачем борошно і замішуємо густе тісто.
    Готове тісто виливаємо поверх злив і ставимо випікатися пиріг 30-40 хвилин. Перед подачею, пиріг Татен остуджуємо хвилин 10 перевертаємо і нарізаємо.

    Рецепт тарт Татен зі сливами


    Інгредієнти:

  • коричневий цукор - 80 г;

  • вершкове масло - 60 г;

  • гвоздика - 1 шт.;

  • сливи - 5-6 шт.;

  • листкове тісто;

  • печиво - 3 шт.


  • Приготування
    Духовку розігріваємо до 180°С. Гвоздику подрібнюємо в порошок за допомогою кавомолки або ступки з товкачем. Змішуємо мелену гвоздику з цукром, а цукор, у свою чергу,
    Тарт Татен зі сливами
    збиваємо з м'яким вершковим маслом до утворення повітряної маси.
    Викладаємо масляну суміш рівним шаром у форму для випікання. Поверх масла кладемо половинки слив (очищені від кісточок) зрізом вниз, і накриваємо основу для Татена розкатаним листковим тестом. Врахуйте, що діаметр пласта листкового тіста повинен перевищувати діаметр форми на 2-3 см, оскільки під час випікання, листкове тісто стискається. Пласт тесту подомните під начинку, щоб після випічки сливи не розтеклися по страві, а залишилися в "чашці" з тіста. Потім залишаємо тарт постояти в холодильнику хвилин 15.
    Випікаємо тарт зі сливою 30 хвилин, перед подачею охолодити хвилин 5 і посипаємо крихтами печива перед подачею.
    У компанії з тартом рекомендується подавати морозиво або сливовий сорбет. Приємного апетиту!