Багато з кулінари навіть не підозрюють наскільки часто готують огретен в домашніх умовах. Адже, насправді, такою хитромудрою назвою можна називати будь-яку страву, запечене під шаром сиру, тобто з скоринкою (саме так перекладається назва страви з французької). Огретен також може бути солодким, в такому випадку скоринка робиться з перетертої з цукром і маслом борошна, або готового пісочного печива в експрес варіанті.
Огретен з баклажанів
Інгредієнти: кабачки - 250 г; баклажани - 370 г; соус томатний - 125 г; тертий сир моцарелла - 100 р. Приготування Нарізаємо кабачки і баклажани тонкими кільцями поперек або довгими смужками уздовж з допомогою овочерізки. Змащуємо овочеві скибочки маслом і швидко смажимо на грилі з обох сторін.
Готові овочі викладаємо шарами у форму придатну для запікання, кожен шар змащуючи томатним соусом і присипаючи невеликою кількістю сиру. Верхівку огретена теж буде становити терта моцарелла.
Після того, як страва зібрано, його відправляють під гриль духовки, щоб сирна скоринка розплавилася і придбала легкий золотистий відтінок.
Огретен з вишнею
Приготування огретена з вишнею нагадує приготування чізкейку, тільки без сирної бази і в перевернутому вигляді. До речі, огретен можна робити як з вишнею, так і з черешнею.
Інгредієнти: вишні або черешні без кісточок - 230 г; печиво пісочне - 123 г; цукровий пісок - 35 г; масло вершкове - 40 р. Приготування Вишні викладаємо у форму придатну для приготування в духовці і щедро посипаємо цукровим піском. Печиво подрібнюємо в крихту, змішати з розтопленим маслом і розподіляємо суміш поверх ягід.
Огретен готується близько 20 хвилин при 180 °С, а подавати його можна як самостійно, так і з вершками або морозивом.
Огретен з яйцями і помідорами
Інгредієнти: свіжі томати - 980 р; часникові зубчики - 2 шт.; білий цибулю - 45 г; гарбуз - 260 г; листя чебрецю - 2 ч. ложки; відварений рис - 1 ст.; яйця - 3 шт.; грюйер - 60 р. Приготування Розігріваємо духовку до температури 160°С.
На сковороді пасеруємо цибулю до прозорості, додаємо часник. гарбузову м'якоть і пару столових ложок води. Чекаємо, поки шматки гарбуза стануть м'якими, після чого приправляємо блюдо, кладемо нарізані томати і доповнюємо огретен листочками чебрецю. Змішуємо овочі з вареним рисом і збитими яйцями, розподіляємо масу за формою і посипаємо грюйером. Розкладаємо томати і готуємо страву 45 хвилин.