Тарт – це чудовий десерт, оригінальна заміна ситним пирогів і нудотним тортів. Зазвичай він складаються з тонкого, хрусткого тіста і начинки, яку роблять з різноманітних фруктів. Французький лимонний тарт є найпоширенішим і улюбленим багатьма десертом. Його незвичайний кисло-солодкуватий смак зводить з розуму, і полонить з першого укусу. Звичайно, заради такого задоволення доведеться трохи попотіти, але, повірте, результат того вартий. Ми розповімо вам, як приготувати лимонний тарт і здивувати всіх незвичайною випічкою.
Лимонний тарт з меренгою
Інгредієнти: Для тіста:
цукровий пісок – 1 ч. ложка; борошно – 120 г; масло вершкове – 60 г; вода або сироватка – 3 ст. ложки; сіль – щіпка. Для начинки:
цукровий пісок – 50 г; масло вершкове – 55 г; лимон – 2 шт.; яйце куряче – 2 шт. Для меренги:
цукровий пісок – 160 г; яєчний білок – 2 шт. Приготування Отже, для початку давайте приготуємо тісто для тарта. Для цього в чаші блендера змішуємо борошно, холодне вершкове масло, сіль і цукор. Швидкими рухами перемішуємо масу, розбавляючи її поступово холодною водою. Тісто повинне вийти м'яким і дуже ніжним. Далі загортаємо його в плівку і прибираємо хвилин на 20 в холодильник. Не втрачаючи часу дарма, переходимо до приготування лимонної начинки для пирога, яка називається – курд. Цедру лимонів натираємо на дрібній терочке, перекладаємо в каструлю, засипаємо цукром-піском і розбиваємо туди ж курячі яйця. З очищених лимонів вичавлюємо акуратно сік, проціджують його через сито і виливаємо в каструлю з цедрою. Перемішуємо все за допомогою віночка до однорідності і ставимо посуд на невеликий вогонь. Не перестаючи заважати, доводимо крем до загустіння, а потім кладемо вершкове масло і нагріваємо до повного розчинення. Готовий курд переливаємо в глибоку тарілку, затягуємо плівкою так, щоб вона стосувалася крему, і відправляємо в холодильник.
Далі беремо приготоване раніше рубане тісто розкачуємо його на столі, присипаному борошном, в пласт товщиною приблизно 3 міліметри. Потім перекладаємо у форму для випічки, обрізаючи акуратно бортики. Насипаємо зверху горох і випікаємо корж в духовці, прогрітій до 200°С, до рум'яного кольору. Цим часом поки робимо з вами меренгу: у мисці збиваємо білки з цукровим піском і ставимо на водяну баню. Помішуємо до тих пір, поки кристали повністю не розчиняться, а потім збиваємо масу міксером до отримання щільного і блискучого крему. Ну, ось і все, тепер можемо переходити до складання тарта. На корж викладаємо рівномірно лимонну начинку, потім покриваємо шаром меренги, розподіляємо її по всій поверхні пирога і ставимо його під гриль на 3-4 хвилинки, щоб верхівка меренги злегка підрум'янилася. Готовий пиріг відправляємо в холодильник, а потім насолоджуємося цим чудовим ласощами з чашкою ароматного чаю.
Рецепт лимонного тарта
Інгредієнти: запечена скоринка для тарта – 1 шт.; куряче яйце – 3 шт.; свіжовичавлений лимонний сік – 50 мл; цукровий пісок – 150 г; масло вершкове – 4 ст. ложки; лимонна цедра – 1 ст. ложка; лимон – для прикраси. Приготування Беремо миску з нержавіючої сталі, розбиваємо в неї яйця, всипаємо цукор, додаємо лимонний сік і розміщуємо її над
каструлею з киплячою водою. Збиваємо масу до тих пір, поки суміш не почне густіти і не придбає блідий колір. Потім знімаємо миску з вогню і відразу ж проціджуємо крем через дрібне ситечко. Вершкове масло нарізаємо шматочками і кидаємо в теплу лимонну суміш. Гарненько збиваємо міксером, до його повного розчинення, кидаємо терту лимонну цедру, і накриваємо миску поліетиленовою плівкою. Коли суміш охолоне, змащуємо нею запечену скоринку для тарта, прикрашаємо пиріг кружечками лимона і цукровою пудрою. Після цього прибираємо тарт з лимонним кремом в холодильник для застигання, а потім розрізаємо на шматочки і подаємо.