Вернуться назад Распечатать

Шоколадний пиріг

Шоколадний пиріг
Шоколадний пиріг або, як його ще називають, шоколадний фондан – вельми популярний французький десерт. Це не що інше, як шоколадний кексик , який має припечену хрустку скоринку і рідку серцевину. Коли його разрезаешь, зсередини випливає шоколад подібно вулканічній лаві.
Цікава історія його створення – вважається, що цей десерт винайшли абсолютно випадково, просто кухар дістав кекси з духовки занадто рано. У результаті вони не пропеклися, і серединка залишилася сирої. Ось так нехитро і вийшов цей смачний десерт, який став таким популярним. Нижче ми розповімо вам, як приготувати шоколадний пиріг в домашніх умовах, адже це просто, швидко і дуже смачно.

Шоколадний пиріг рецепт


Інгредієнти:

  • шоколад з вмістом какао не менше 75% - 200 г;

  • вершкове масло 725% жирності – 110 г;

  • яйця курячі – 2 шт.;

  • борошно пшеничне – 2 ст. ложки;

  • коричневий цукор – 50 г;

  • яєчні жовтки – 3 шт.;

  • сіль – щіпка.


  • Приготування
    Шоколад ламаємо на шматочки і розтоплюємо його на водяній бані. Додаємо мягенькое вершкове масло і продовжуємо розтоплювати, перемішуючи до тих пір, поки маса стане повністю однорідною. Після цього її відставляємо в сторону і остуджуємо. Тим часом жовтки і яйця збиваємо з додаванням цукру до однорідності. Потихеньку вводимо отриману яєчну суміш в шоколадну масу. Всипаємо борошно і додаємо маленьку щіпку солі. Швиденько все перемішуємо виделкою до однорідності. Формочки злегка змащуємо вершковим маслом і притрушиваем борошном. А можна і притрусити какао. Тепер виливаємо тісто, заповнюючи форми приблизно на 2/3. Духовку нагріваємо до 200 градусів. Відправляємо в неї наш шоколадний пиріг хвилин 10 максимум. Тут цікавий момент – нам потрібно, щоб стіночки пропеклися, а всередині він залишився напіврідким. Саме тому важливо не перетримати вироби в духовці. А подавати десерт потрібно теплим.

    Теплий шоколадний кекс з рідкою начинкою


    Інгредієнти:

  • чорний шоколад – 100 г;

  • розм'якшене вершкове масло 725 % жирності – 60 г;

  • цукрова пудра – 50 г;

  • яйця – 2 шт.;

  • мигдальна борошно – 30 г;

  • борошно пшеничне – 30 г;

  • какао-порошок – 20 г;

  • коньяк або ром – 20 мл


  • Приготування
    Чорний шоколад рубаємо ножем або просто ламаємо на невеликі шматочки, складаємо в суху мисочку і ставимо на водяну баню. При цьому потрібно стежити, щоб кипляча вода не торкалася до дна ємності з шоколадом. Розтоплюємо шоколад, періодично перемішуючи його. Коли він повністю набуде рідку консистенцію, вливаємо коньяк або ром. У гарячу шоколадну масу кладемо розм'якшене вершкове масло і акуратно перемішуємо до повного його розчинення. Додаємо цукрову пудру і гарненько розмішуємо. По одному вводимо сирі курячі яйця, не забуваючи кожен раз добре вимішують. Після цього підсипаємо пшеничне борошно, какао і знову перемішуємо. Якщо є мигдальна борошно, то всипаємо і її. Також можна використовувати
    Шоколадний пиріг
    і горіхову борошно з фундука. Ну а якщо немає, то можна обійтися і без неї.
    Тепер формочки злегка змащуємо вершковим маслом, притрушиваем просіяним борошном або какао і розкладаємо по ним тісто. Воно повинне займати приблизно 2/3 від загального обсягу. Відправляємо їх у духовку, яку попередньо прогріли до 220 градусів. Випікаємо наші кексики хвилин 5-7. Потім дістаємо, даємо постояти в формочках ще хвилин 5 і тільки потім витягуємо. Щоб серединка вийшла рідкою, важливо шоколадний пиріг не перетримати в духовці, інакше вийдуть звичайні шоколадні кекси, хоч і дуже смачні. Але адже ідея-то була іншою! Теплий шоколадний пиріг відмінно гармонує з морозивом . Приємного апетиту!