Картопляні крокети – нескладне в приготуванні і дуже смачне блюдо, основою якого служить картоплю. Їх формують круглими або вигляді циліндриків, які смажать у фритюрі, подається і як гарнір, і як окреме частування. Батьківщиною вважається Франція, а різні начинки кульки придбали вже в інших країнах.
Як приготувати картопляні крокети?
Приготування картопляних крокетів – процес нескладний, але вимагає дотримання рецепта. Спочатку це були м'ясні або рибні котлети в клярі або крихтах, з французького «крокет» перекладається - «хрустіти». Щоб вийшли смачні кульки, їх обвалюють у панірувальних сухарях. Ці вироби вигідні тим, що їх можна заготовити про запас.
Допустимо використовувати для основи і вчорашнє пюре, головне – його розігріти перед тим, як додавати яйце і борошно. При обжарке картопляні крокети повинні наполовину потопати в маслі. Готові вироби викладають на паперову серветку, щоб вбрався жир. Щоб котлети вийшли однаковими, порції відмірюють столовою ложкою. Крокети не будуть лопатися, якщо їх класти в розпечене масло. Як приготувати картопляні крокети на сковороді?
Крокети з картоплі добре відомі в різних кухнях світу, але з поправками на основу. У Бразилії це роблять страву з м'яса, в Угорщині для начинки змішують картоплю, яйця і мускатний горіх. В Іспанії за основу беруть хамон, в Мексиці – тунця. Картопля вигідний тим, що поєднується з будь-якими начинками, зручніше і швидше крокети готувати на сковорідці.
Інгредієнти :
картопля – 12 шт.; вершкове масло – 2 ст. л.; яйця – 3 шт.; борошно – 100 р. Приготування Картоплю почистити, відварити, розім'яти з вершковим маслом. Збити жовтки з сіллю, додати в суміш з борошном. Влити збиті білки. Перемішати, сформувати кульки, обваляти в сухарях, обсмажити. Крокети з картопляного пюре
Найпростіший рецепт крокетів з картоплі – з додаванням яєць та борошна. Заздалегідь готується пюре, замість вершкового масла можна додати майонез або жирні вершки. Головне правило – хрустка скоринка і ніжна начинка. Це частування подають зі сметанним соусом, деякі господині кладуть замість хліба до супів.
Інгредієнти :
картопля – 3 шт.; борошно – 2 ст. л.; яйця – 1 шт.; вершкове масло – 1 ст. л.; панірувальні сухарі – 2 ст. л. Приготування Картоплю відварити, розім'яти. Жовток розтерти з маслом. Додати в картоплю разом зі спеціями. Скачати в кульки, обваляти в борошні, збитому білку і сухарях. Картопляні крокети обсмажують до скоринки. Картопляні крокети з сиром - рецепт
Користуються популярністю у господинь і крокети з картоплі з сиром. Їх можна формувати у вигляді плоских котлет або циліндриків, більшість воліє невеликі кульки. Сир підійде будь-який, головне – твердий або напівтвердий сорт, деякі кулінари кладуть і плавлений сир. З спецій ідеально підійде солодка паприка.
Інгредієнти :
картопля – 05 кг; сир – 100 г; кріп – 1 пучок; паприка – 05 ч. л.; яйце – 1 шт. Приготування Картоплю відварити, приготувати пюре. Кріп нарізати, додати зі спеціями і сіллю до картоплі. Нарізати сир на маленькі шматочки. Скачати кульки, зробити поглиблення, вкласти сир. Вмочити картопляні крокети з сиром в яйце, потім обваляти в сухарях і обсмажити у фритюрі. Картопляні крокети з м'ясом
Більш ситні картопляні крокети - рецепт з фаршем. Краще всього брати свино-яловичий, для дитячого меню хороша курятина. Фарш треба обсмажити заздалегідь з цибулею і спеціями. У вигляді начинки підійдуть ще шинка, печінка, деякі господині кладуть горіхи або квашену капусту їх ретельно подрібнюють.
Інгредієнти :
картопля – 05 кг; яйця – 2 шт.; борошно – 15 склянки; фарш – 300 г; часник – 2 зубчики; цибуля – 1 шт.; болгарський перець – 1 шт.; петрушка, цибуля – 1 пучок; томатний соус – 2 ст. л. Приготування Картоплю відварити, розім'яти з вершковим маслом і жовтком. Обсмажити кілька хвилин нарізану цибулю і роздавлений часник, доповісти фарш, протушкувати 5 хвилин. Перець порізати, змішати з томатом, додати до фаршу. Долити півсклянки води, пасерувати 10 хвилин. Додати подрібнену зелень, перемішати, остудити. Зробити кульки, начинити фаршем. Вмочити картопляні крокети з фаршем в білок, обваляти в сухарях, обсмажити. Пісні картопляні крокети
Крокети з картоплі - рецепт простий, якщо немає часу возитися, можна приготувати пісні, які панірують в пюре, а не в сухарях. Урізноманітнити смак допоможуть різні спеції, краще всього класти кмин, сушений або свіжий кріп, мелений коріандр. На час посту вийде смачне і ситне частування.
Інгредієнти :
картопля – 05 кг; морква – 2 шт.; рис – 05 склянки; цибуля – 2 шт.; кріп – 1 пучок. Приготування Картоплю відварити, розім'яти. Цибулю і моркву порізати, обсмажити. Зварити рис. Змішати всі складові, додати спеції і зелень. Зліпити кульки, обсмажити. Картопляні пісні крокети можна присипати тиском часником. Картопляні крокети з шинкою
Якщо хочеться здивувати домашніх більш вишуканим блюдом, можна приготувати картопляні крокети з сиром і шинкою. Підійдуть нежирні смужки бекону і сир моцарелла, але можна використовувати і інші сорти. Ветчинка надає особливий аромат, а сир робить смак ніжніше, таку страву можна їсти і в холодному вигляді.
Інгредієнти :
бекон – 4 скибочки; пюре – 2 ст.; яйце – 1 шт.; зелена цибуля – 05 пучка; сир – 50 г; молоко – 60 г; борошно – 1/4 ст. Приготування Бекон порізати на шматочки, обсмажити 5 хвилин. Змішати пюре з жовтком, цибулею, борошном і засмажкою. Сформувати кульки, покласти всередину шматочки шинки і сиру. Змішати яйця з молоком. Крокети обваляти в борошні, потім в молочно-яєчної суміші і паніровці. Обсмажити до золотистої скоринки. Картопляні крокети з грибами
Картопляні крокети з начинкою можуть бути і основною стравою, і гарніром, їх подають з рибою, м'ясом або птахом. Добре поєднуються з овочами на грилі , салатами. Окремим частуванням можуть стати котлети, начинені грибами, господині часто кладуть печериці, але буде набагато смачніше, якщо взяти лісові гриби.
Інгредієнти :
картопля – 05 кг; цибуля – 1 шт.; гриби – 200 г; крохмаль – 2 ст. л. Приготування Обсмажити цибулю, додати гриби, тушкувати 10 хвилин. Картоплю відварити, розім'яти, покласти масло і крохмаль, перемішати. Сформувати коржі, в центр кожної викласти гриби, защепити. Обваляти в борошні, обсмажити з двох сторін. Картопляні крокети з креветками - рецепт
Є і більш вишуканий рецепт - картопляні крокети з креветками. Морепродукти можна порізати і змішати з пюре, але якщо є час, краще розкласти шматочки всередину кульок, як начинку. Частування добре поєднується з овочевими салатами або запеченими овочами деякі господині подають до них кашу.
Інгредієнти :
картопля – 400 г; креветки – 200 г; молоко – 100 мл; вершкове масло – 50 г; петрушка – 1 пучок; яйця – 1 шт.; борошно – 3 ст. л. Приготування Зробити пюре. Креветки зварити, почистити, порізати. Покласти в пюре разом з порізаною петрушкою і спеції, перемішати. Яйце збити окремо. Сформувати кульки, обваляти в борошні, вмочити в яйце, обкачати в сухарях. Хрусткі картопляні крокети подають з соусом бешамель. Картопляні крокети в духовці - рецепт
Якщо немає часу возитися з обсмажуванням, можна приготувати картопляні крокети в духовці. Фарш використовують різний, але краще для духовки підійде м'ясна і сирна начинка. М'ясну потрібно попередньо обсмажити. Непогано поєднуються і гриби, листя салату. До таких крокетам подають часниковий або сметанний соуси .
Інгредієнти :
картопля – 1 кг; салат – 150 г; борошно – 20 г; сметана – 100 р. Приготування Зварити пюре. Салат порізати, змішати зі сметаною, додати в картоплю. Сформувати котлети, обваляти в сухарях. Викласти на деко, залити сметаною. Запікати 40 хвилин.