Пісний борщ з квасолею має чудовий насичений смак. Доповнивши блюдо грибами, чорносливом та іншими овочами, отримуємо борщ по своїм якостям ні чим не поступається страви на основі м'яса.
Як приготувати пісний борщ із квасолею та грибами - рецепт з квашеною капустою
Інгредієнти: фільтрована вода – 29 л; квашена капуста – 290 г; квасоля – 115 г; свіжі печериці – 190 г; картопляні бульби – 390 г; свіжа буряк – 190 г; морква – 165 г; ріпчаста цибуля – 110 г; свіжі помідори або томатна паста – 400 або 75 г; перець солодкий болгарський – 85 м; масло рослинне – 85 мл; зубці часникові – 2 шт.; горошини запашного перцю – 2 шт.; листя лаврове – 2 шт.; кухонна сіль – за смаком; зелень рубана – за смаком. Приготування Для того, щоб значно скоротити час варіння квасолеві зерен замочуємо їх попередньо на ніч в достатній кількості воду. Після цього промиваємо їх ретельно, заливаємо фільтрованою водою і ставимо на помірний вогонь варитися при ледь помітному кипінні до напівготовності, не подсаливая.
За цей час підготуємо, як годиться, овочі. Промиваємо, очищаємо і ріжемо невеликими кубиками бульби картоплі і перець солодкий болгарський, морква і буряк шаткуємо тоненькою соломкою, а цибулини півкільцями або кубиками. Грибочки промиваємо та нарізаємо пластинами або довільними скибочками бажаного розміру, а очищені від шкірки свіжі томати перетираємо через тертку або пробиваємо до отримання пюре в блендері. Якщо використовується томатна паста, то змішаємо її з невеликою кількістю води.
У сковороді прогріваємо олія рослинна без аромату, закладаємо спочатку цибулю, а через три хвилинки додаємо моркву, буряк та гриби і смажимо, помішуючи, ще хвилин десять. Тепер вводимо томатну масу, перемішуємо і припускаємо вміст під кришкою до м'якості овочевих і грибних скибочок.
На іншій сковорідці обсмажуємо трохи квашену капусту, а потім підливаємо зовсім трохи водички і протушиваем вміст протягом двадцяти хвилин або до м'якості.
У каструлю з фасолькой додаємо картоплю, листя лавра і горошини запашного перчика, а через п'ятнадцять хвилин викладаємо овочеву і капустяну масу, додаємо болгарський перець, дрібненько нарубані зубці часнику, свіжу зелень, підсолюємо борщ за смаком, проварюємо протягом п'яти хвилин і даємо ще десять хвилин настоятися.
Смачний пісний борщ з консервованою квасолею і чорносливом
Інгредієнти: фільтрована вода – 29 л; свіжа капуста – 290 г; квасоля консервована – 260 г; чорнослив – 160 г; картопляні бульби – 390 г; свіжа буряк – 190 г; морква – 120 г; ріпчаста цибуля – 110 г; паста томатна – 75 г; перець солодкий болгарський – 85 м; масло рослинне – 85 мл; зубці часникові – 2-3 шт.; горошини запашного перцю – 2-3 шт.; листя лаврове – 1-2 шт.; кухонна сіль – за смаком; зелень рубана – за смаком. Приготування Очищену і нарізану кубиками цибулину, тоненькою соломкою моркву і свіжу буряк підрум'янюємо на рослинному маслечко без аромату протягом семи-десяти хвилин, а після цього додаємо томатну пасту і обсмажуємо, помішуючи, ще пару хвилин. Тепер додаємо нашатковану свіжу капусту, зменшуємо інтенсивність спека і тушкуємо
вміст посудини під кришкою протягом дванадцяти хвилин. Нагріваємо воду до температури кипіння, закладаємо в неї позбавлення від шкірки і нарізані невеликими брусочками або кубиками картопляні бульби, варимо хвилин десять, а потім додаємо консервовану квасоля, порізаний чорнослив, кидаємо піджарку з капустою і нарізаний болгарський перчик.
Присмачую борщ сіллю, горохи запашного перцю, лавровими листками і варимо до готовності всіх компонентів. Тепер кидаємо очищені і нарізані часникові зубці, посічену свіжу зелень, даємо страві настоятися хвилин десять і можемо подавати.