Вернуться назад Распечатать

Шпроти з уклейки в домашніх умовах

Шпроти з уклейки в домашніх умовах
Чи пробували ви коли-небудь шпроти домашнього приготування? А адже це дійсно дуже смачний і поза всяких сумнівів корисний, на відміну від покупного, продукт. А зробити його власноруч не так вже й клопітно. І ви в цьому самі зможете переконатися, ознайомившись із запропонованими нижче рецептами. Рекомендуємо приготувати шпроти в даному випадку з уклейки, хоча при бажанні можна взяти будь-яку іншу дрібну рибку.

Як приготувати шпроти з уклейки в домашніх умовах - рецепт


Інгредієнти:

  • свіжа уклейка – 750 г;


  • Для маринаду:

  • велика сіль – 10 г або по смаку;

  • горошини запашного перцю – 5-7 шт.;

  • лаврові листочки – 2-3 шт.;

  • міцний чорний чай – 200-250 мл;

  • олія рослинна рафінована – 250 мл


  • Приготування
    Свіжу уклейку очищаємо від лушпиння, ретельно промиваємо і укладаємо в товстостінну сковороду або сотейник, пересипаючи шари сіллю, разломанными лавровими листками і горошинами перцю. Також можна при бажанні очистити рибу від голови і нутрощів.
    Тепер виливаємо зверху на рибку склянку дуже міцного чорного чаю і заливаємо все рослинним маслом без аромату. Якщо у вас є в наявності гірчичне масло, то можна додати зовсім небагато і його. Тепер маємо ємність з рибкою на вогонь, даємо закипіти, а потім знижуємо температуру до самого мінімального і залишаємо приблизно на два з половиною годинки. Після цього даємо рибці повністю охолонути і можемо насолоджуватися чудовим смаком домашніх шпротів.

    Шпроти з уклейки в домашніх умовах в мультиварці


    Інгредієнти:

  • свіжа уклейка – 950 г;


  • Для маринаду:

  • велика сіль – 10-15 г або по смаку;

  • горошини запашного перцю – 5-7 шт.;

  • горошки чорного перцю – 7-10 шт.;

  • бутони гвоздики (за бажанням) – 1-2 шт.;

  • лаврові листочки – 2-3 шт.;

  • міцний чорний чай – 275 мл;

  • олія рослинна рафінована – 250 мл


  • Приготування
    Дуже зручно готувати домашні шпроти з уклейки за допомогою кухонного помічниці - мультиварки. Для цього, як і при традиційному приготуванні, очищаємо рыбинки від луски, при бажанні позбавляємо також від голів і потрошимо, а
    Шпроти з уклейки в домашніх умовах
    потім промиваємо і укладаємо в мультикастрюлю. Заварюємо міцний чорний чай, використовуючи для цього окріп і приблизно п'ять-сім чайних ложок чайної заварки. Додаємо в неї за смаком сіль, кидаємо горошини чорного і запашного перчика, бутони гвоздики. Частину солі можна замінити соєвим соусом, що додасть страві на виході особливу нотку. Заливаємо рибку в чаші мультиустройства пряної заваркою, додаємо рослинне масло без аромату і вмикаємо прилад в режимі повільної варіння на дві годинки. По закінченні часу даємо шпротами повністю охолонути і тільки після цього виймаємо на блюдо або ж перекладаємо в зручну ємність для зберігання.