Жульєн давно прижився в нашій кулінарії, і з плином часу класична рецептура зазнала значних змін. З-за цього важко сказати, який саме рецепт є класичним. Найчастіше в нашій кулінарії таким вважають варіант з куркою і грибами або ж просто рецепт на самостійній грибний основі.
Жульєн з печериць з куркою - класичний рецепт
Інгредієнти: філе куряче – 290 г; ріпчаста цибулина – 90 г; печериці свіжі – 290 г; вершки жирністю більше 20% – 240 мл; масло вершкове – 30 г; олія оливкова – 20 мл; борошно пшеничне – 25 г; пікантний сир твердий – 140 г; мускатний горіх мелений – 1 щіпка; чорний свіжозмелену перець – 1 невелика щіпка; кухонна сіль – за смаком. Приготування Спочатку приготуємо вершковий соус для жульєна. Для цього обсмажуємо борошно на абсолютно сухий сковорідці, помішуючи, і домагаючись набуття нею золотистого тону, а потім додаємо вершкове масло, обсмажуємо все разом ще хвилинку і знімаємо з вогню. Прогріваємо в ковшике вершки, трохи не доводячи до кипіння, а потім додаємо пасеровку з борошна і масла, мелений мускатний горіх і сіль, розмішуємо, прогріваємо до перших ознак кипіння і вимикаємо вогонь.
Тепер займемося основою жульєна. Дрібненько шаткуємо промиті свіжі гриби і куряче філе, а цибулю чистимо, нарізаємо кубиками як можна дрібніше і закладаємо в сковороду, попередньо прогрів її і налийте в неї оливкової олії. Через хвилинку додаємо підготовлену курку, грибочки і обсмажуємо до повного випаровування всіх соків і готовності курячих шматочків. В кінці смаження приправляємо вміст сковороди сіллю і свежесмолотым чорним перчиком.
Розкладаємо курку з грибами по кокотницях або невеликим горщикам, заливаємо приготовленим вершковим соусом, присипаємо зверху щедро сиром і розташовуємо в гарячій духовці на десять-п'ятнадцять хвилин. Температуру при цьому підтримуємо на рівні 210 градусів.
Класичний жульєн за цим рецептом можна приготувати і в загальній сковороді або у формі для запікання, а для подачі розділити на порції.
Як приготувати класичний жульєн з грибами - рецепт зі сметаною
Інгредієнти: ріпчасті цибулини – 180 г; гриби будь – 430 г; сметана жирністю 20% – 420 г; олія оливкова – 40 мл; пікантний сир твердий – 220 г; суміш сухих італійських трав – 1 щіпка; куркума – 1 щіпка; чорний свіжозмелену перець – 1 невелика щіпка; кухонна сіль – за смаком. Приготування Ідеальним варіантом будуть звичайно ж лісові грибочки, їх попередньо необхідно відварити до напівготовності. Але при відсутності цього цінного продукту можна взяти і доступні круглий рік печериці.
Для приготування страви промиті печериці або додатково відварені лісові грибочки нарізаємо тонкими пластинами і викладаємо на прогріту сковороду, налийте в неї оливкового масла. Через три хвилини
додаємо до грибної маси очищені і нарізані кубиками або чвертькільцями ріпчасті цибулини і смажимо до випаровування всіх соків і легкого підрум'янення. На наступному етапі кидаємо на сковороду ароматні сухі трави, куркума, мелений перчик або інші спеції і прянощі за своїм бажанням, закладаємо сметану і перемішуємо. Через три хвилини гасіння перекладаємо грибну масу зі сметаною в кокотниці, горщики або ж просто в ємність, придатну для запікання, притрушиваем поверхню страви щедро сирної стружкою і даємо запектися в гарячій духовці, попередньо налаштувавши її на температуру 200 градусів. При таких умовах достатньо десяти хвилин, щоб сир розплавився і трохи підрум'яниться.