Для більшості жульєн – це гаряча закуска з грибів, іноді з додаванням різних м'ясопродуктів або морепродуктів. Більш класичним вважається жульєн з курячою грудкою і сиром. Традиційно подається це блюдо в кокотницях, таких металевих формочках з ручкою. Але також класичною вважається і подача в їстівних формах з листкового, пісочного тіста або булочках.
Як приготувати жульєн з печериць з сиром і в листкових горщиках
Інгредієнти: цибуля порей – 220 г; печериці – 530 г; листкове тісто – 400 р; біле вино – 50 мл; масло вершкове – 75 г; сир твердий – 110 г; морква – 1 шт.; сухарі панірувальні – 35 г; вершки жирні – 100 мл; сіль, спеції. Приготування Наріжемо лук і моркву дрібною соломкою поставимо тушкуватися на вершковому маслі (35 г), це займе близько 15 хвилин. За цей час лук і моркву обміняються смаками і стануть ніжними і вершковими.
Гриби наріжемо навпіл, а потім тонкими пластинками. Їх ми будемо обсмажувати в окремій сковороді, інакше часу на приготування знадобиться набагато більше. На сковороду кладемо вершкове мало і обсмажуємо, але не до хрускоту, а злегка. Потім поливаємо вином і даємо йому 5 хвилин випаруватися. Тепер змішуємо готові овочі з грибами і заливаємо вершками, солимо, додаємо спеції і трохи тушкуємо, щоб вершки загусли.
Сир натираємо і змішуємо з сухарями. Така хитрість забезпечить дуже красиву скоринку, т. к. сухарі вбере жир від розтопленого сиру.
Розкотимо тісто і поріжемо на квадратики. Їх розмір повинен відповідати розміру ваших формочок. Це можуть бути ємності для кексів або щось подібне. Вистилаємо їх тістом, а зверху викладаємо жульєн. Рясно посипаємо сиром і відправляємо запікатися.
Класичний рецепт приготування грибного жульєна з печериць з куркою
Застава смачного жульєна з куркою і печерицями – це велика кількість цибулі і правильна обробка всіх інгредієнтів.
Інгредієнти: цибуля – 310 г; філе куряче – 225 г; соняшникова рафінована олія – 25 мл; печериці – 225 г; молоко жирне – 900 мл; вершкове масло – 70 г; вино біле сухе – 75 мл; борошно – 45 г; твердий сир – 90 г; сіль; духмяний перець, гвоздика, перець мелений, мускатний горіх . Приготування Перше, що нам потрібно зробити, це зварити куряче філе. Для того щоб воно вийшло соковитим, його краще класти у вже киплячу воду. Додамо туди цілу велику очищену цибулину, зробивши на торці надрізи хрестиком, щоб краще виходив сік. Посолимо, а через 10 хвилин приготування додамо запашний перець і гвоздику по 1 штучці. Все вариться м'ясо має не більше 15 хвилин.
Цибуля ми наріжемо соломкою. На сковороду наливаємо олію, а потім додаємо вершкове (25 г), так і смак буде вершковий і горіти не буде.
Цибулю посолити, тоді виділиться швидше вода і він буде нудитися, що нам і потрібно. Готуємо його на маленькому вогні 15 хвилин під закритою кришкою, потім вливаємо вино, знімаємо кришку і даємо потушиться ще 5 хвилин.
Печериці миємо, нарізаємо соломкою і перекладаємо в холодну суху сковороду. Деякі додають гриби відразу до цибулі, але в цьому випадку вони потемніють. Нам потрібно не засмажити гриби, а випарити з них зайву вологу, тому масло не додаємо.
Тепер готуємо соус, для цього 45 грам масла розтопити в сотейнику, висипаємо туди через сито борошно і перемішуємо, поступово вводимо холодне молоко і кожен раз
вимішуємо, додаємо мускатний горіх і мелений перець, посолити, готуємо до загустіння.
Готове філе нарізаємо соломкою вздовж волокон, сир натремо.
Тепер змішуємо цибулю, м'ясо і гриби, заливаємо їх соусом і розкладаємо по формах. Такі спеціальні формочки називаються кокотниці, але підійдуть і керамічні креманки і невеликі горщики. Засипаємо верх жульєна сиром і ставимо в духовку під гриль на 10-15 хвилин на середній температурі. Сир розплавиться і запечатает верх, таким чином він не дасть випаровуватися волозі і закуска вийде соковитою.