Вернуться назад Распечатать

Йогурт без йогуртниці в домашніх умовах - рецепт

Йогурт без йогуртниці в домашніх умовах - рецепт
Натуральний йогурт завдяки своїм властивостям може з упевненістю поборотися за звання самого корисного продукту. Містяться у ньому лактобактерії благотворно впливають на функцію травлення і функціонування кишечнику, а також сприяють його очищення і нормалізації мікрофлори. Це дозволяє підвищити імунітет і життєвий тонус, а також значно знижує ризики розвитку різного роду інфекцій. Разом з тим йогурт покращує обмінні процеси, що дуже важливо для тих, хто стежить за вагою або активно бореться з його надлишками.
У торговельній мережі саме натуральний йогурт знайти практично неможливо. Найчастіше запропонований покупцеві продукт містить різні добавки, барвники, консерванти, які не тільки зводять його корисність до мінімуму, а часто, навпаки, роблять йогурт не бажаним для вживання. Особливо ризиковано давати такі продукти маленьким дітям, вагітним жінкам або годуючим мамам. Але є чудовий вихід із ситуації. Натуральний і безперечно корисний йогурт можна приготувати в домашніх умовах. Причому для цього навіть не обов'язково мати у своєму кулінарному арсеналі спеціальну йогуртницю. Досить запастися якісним молоком і сухий закваскою, яку можна знайти в будь-якій поважаючій себе аптеці або в спеціалізованих відділах великих супермаркетів. Причому частина спочатку приготованого продукту в подальшому можна використовувати як закваски для наступних циклів.
Далі ми докладно опишемо рецепт приготування йогурту в домашніх умовах без йогуртниці і ви зможете своїми руками забезпечити себе та свою родину корисним і здоровим продуктом.

Домашній йогурт - рецепт без йогуртниці


Інгредієнти:

  • молоко – 2 л або згідно інструкції до заквасці;

  • закваска – 1 упаковка.


  • Приготування
    Для приготування йогурту підійде будь-яке молоко. Домашнє і пастеризоване пакетоване необхідно попередньо перекип'ятити щоб уникнути розвитку разом з корисними хвороботворних бактерій. Ультрапастеризоване молоко вже стерильно і тому може використовуватися для приготування йогурту без попередньої обробки. З цією ж метою готуємо належним чином посуд, в якій будемо готувати продукт. Її також необхідно прокип'ятити або простерилізувати будь-яким іншим зручним для вас способом. Другою незаперечною умовою для позитивного результату при приготуванні домашнього йогурту є створення оптимальних температурних умов для розвитку бактерій і їх плідної роботи. Для цього необхідно молоко підігріти або остудити після кип'ятіння до температури від 38 до 40 градусів. При більш високих температурах корисні бактерії загинуть, а при низьких не зможуть належним чином розвиватися. Виконавши умови стерильності і температурного режиму молочка, засипаємо в нього закваску і гарненько перемішуємо. Після цього обертаємо прикриту кришкою ємність чим-небудь грунтовно теплим і маємо приблизно на вісім годин в теплі, наприклад, біля батареї або плити. Можна трохи прогріти духовку, а потім вимкнути і розташувати заготовку в ній. Як правило, порції заквасок, які можна придбати, розраховані на два літри молока, але краще все ж ознайомитися з рекомендаціями по їх приготуванню на упаковці.

    Як зробити йогурт без йогуртниці та сухої закваски в каструлі?


    Інгредієнти:

  • молоко – 2 л або згідно інструкції до заквасці;
  • Йогурт без йогуртниці в домашніх умовах - рецепт

  • закваска – 1 упаковка.


  • Приготування
    Приготувати спочатку домашній йогурт без йогуртниці можна тільки з застосуванням сухих заквасок. А ось для наступних циклів можна обійтися і без неї. Для цього необхідно залишити третю частину готового йогурту і використовувати його в якості заквасочной основи для подальшого приготування. Також як і при традиційному сквашивании готуємо стерильне молоко, доводимо його до необхідної температури і з'єднуємо з частиною залишеного йогурту. На два літри молока в даному випадку його необхідно взяти 750 мл.