Всі знають про користь і силі кисломолочних продуктів, які позитивно впливають на наш організм. Їх різноманітність дуже велика, але сьогодні ми хочемо звернути увагу на йогурт, оскільки він є найбільш корисним, та до того ж ще і смачним. Давайте розглянемо кілька рецептів смачного, чудового йогурту, який можна зробити в домашніх умовах.
Йогурт в домашніх умовах без закваски
Інгредієнти: ультрапастеризоване молоко – 1 л; йогурт «Активія» (без цукру) – 1 склянка; сухе молоко – 2 ст. ложки. Приготування Обраний вид молока ми кип'ятити не будемо, оскільки в цьому немає потреби. Виливаємо його в ретельно вимиту каструлю і нагріваємо на середньому вогні газової плити до 40 максимум до 44 градусів. До теплого стану підігріваємо в ємності з гарячою водою стаканчик «Активии», а після викладаємо його вміст в молоко. Розмішуємо йогурт в молоці за допомогою ручного віночка. Потім, також ретельно розчиняємо в цій суміші сухе молоко. Отриману однорідну заготовку для йогурту розливаємо по спеціальним баночках йогуртниці. Встановлюємо їх і визначаємо час 8 годин, потім накриваємо все кришкою і запускаємо йогуртницю . Прилад вимкнеться після закінчення часу й можна буде перемістити ємності з йогуртом годинки на 3 в холодильник.
Натуральний йогурт в домашніх умовах без йогуртниці
Інгредієнти: домашнє молоко – 25 л; суха закваска для йогурту «Наріне» - 2 пакета. Приготування Свіже молоко виливаємо у більшу, стерильно чисту каструлю і обов'язково піддаємо його процесу кип'ятіння протягом 13-14 хвилин в режимі середнього вогню. Після, охолоджуємо наше молочко до такої міри, щоб в ньому можна було утримувати мізинець хоча б протягом 15-20 секунд. Відливаємо близько 150 мілілітрів молока і розмішуємо в ньому вміст пакетиків «Наріне». Перелити все в загальну масу і перемішуємо закваску з усім молоком. Закрити ємність кришкою і ставимо її в саме тепле місце. Зверху каструльку прикриваємо парочкою щільних махрових рушників. Через 12 годин ваш йогурт, приготований в домашніх умовах можна буде вважати готовим. Але для повного завершення краще охолодити його в холодильнику, а після насолоджуватися отриманої смакотою.
Грецький йогурт в домашніх умовах
Інгредієнти: незбиране коров'яче молоко козяче) – 2 л; натуральний йогурт (без будь-яких добавок) – 200 р. Приготування Переливаємо молоко в каструлю з товстим дном з нержавіючої сталі і виставляємо її на конфорки плити з включеним помірним вогнем. Після закипання молоко бажано прокип'ятити хоча б 8-10 хвилин. Після, переміщаємо нашу каструлю в більш прохолодне місце,
але стежимо, щоб молоко охололо не нижче 40 градусів. У глибоку піалу викладаємо куплений йогурт і доливаємо до нього таку ж кількість молока з каструлі. Розмішуючи, з'єднуємо їх разом, а після вводимо все в каструлю з молоком і знову ретельно перемішуємо. Підходящої закриваємо кришкою ємність з майбутнім йогуртом і гарненько закутуємо її. Ставимо все в тепленьке місце не менш ніж на 11-12 годин.
Друшляк або сито застеляємо втричі складеної стерильною марлею і переміщаємо в нього приготовлений йогурт. Друшляк ставимо на ємність і відправляємо цю конструкцію в холодильну камеру. Через 3-4 години, коли з йогурту стече зайва рідина сироватки перекладаємо залишився в друшляку грецький йогурт з порційним баночках.