Булгур – круп'яної продукт, виготовлений із пшеничних зерен попередньо оброблених окропом, потім висушених і розмелених. Булгур відомий з найдавніших, ще біблійних часів і вельми популярний в даний час в північноафриканських країнах, на Балканах, на Близькому Сході, в Індії та Пакистані.
Використання булгуру Від інших круп вироблених з розмолотої пшениці, булгур вигідно відрізняється тим, що завдяки особливій початковій обробці окропом він в процесі приготування зберігає розсипчастість і не розварюється до кашоподібного стану. Таким чином, цей продукт чудово замінює в різних рецептах рис і перлову крупу , використовується не тільки як гарнір, але і як інгредієнт складових страв.
Продуктом з найбільш високою харчовою цінністю можна вважати великий булгур, це крупа коричневого кольору з низьким глікемічним індексом (з зерна в процесі обробки практично не знімається зовнішня оболонка дуже багата різними корисними речовинами).
Як приготувати булгур з овочами?
Звичайно булгур готують наступним чином: крупу злегка обсмажують на маслі, а потім недовго проварюють. Булгур тонкого помелу просто замочують і використовують в їжу без подальшого проварювання. Будемо орієнтуватися на великий і середній помел. У будь-якому випадку, готуємо окремо.
Булгур з тушкованими овочами – рецепт приготування
Інгредієнти: булгур – 2 склянки; олія оливкова або перетоплений курячий жир; баклажани – 2 шт.; перець солодкий – 2 шт.; перець червоний пекучий; гарбуз мускатний – 300 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; зелень різна; часник – 3 зубчики; сіль; суміш сухих спецій (каррі наприклад); лимон. Приготування Баклажани наріжемо кубиками і залишимо в холодній воді хвилин на 10 потім воду зіллємо (таким чином, виводяться шкідливим отруйні речовини).
Булгур попередньо промивати не потрібно. У глибокій сковороді або сотейнику розігріваємо масло, злегка
обсмажуємо крупу хвилин 5. Масло має повністю вбратися. Заливаємо водою (3-5 склянок) і варимо протягом 10-15 хвилин.
В іншому сотейнику готуємо овочі. Обсмажуємо на олії цибулю, закладаємо баклажани, і тушкуємо 20 хвилин. Додаємо нарізану кубиками гарбуз і подрібнений солодкий перець. Тушкуємо з додаванням спецій і солі до готовності. Приправляємо червоним пекучим перцем. Після вимкнення вогню додаємо свіжу рубану зелень і часник.
Подаємо овочі з булгуром в одній порційному посуді. Думається, це блюдо можна подати без хліба та коржів.