Булгур – це крупа, отримана з пшениці з допомогою спеціальної термічної обробки та подрібнення. Широке поширення він отримав в Азії і в Африці. На відміну від багатьох інших круп він не розварюється, стаючи кашеобразным, а застосування настільки широко, що в холодному звареному вигляді дуже часто використовується як інгредієнт для салатів.
Крупа булгур - простий рецепт приготування каші для гарніру
Інгредієнти: булгур середньої або великої фракції (помелу) – 250 мл; вода (холодна) – 500 мл; вершкове масло – 120 г; сіль. Приготування При приготуванні булгуру необхідно враховувати деякі його особливості. Посуд необхідно вибирати товстостінну, так як він повинен не те щоб варитися, а скоріше нудитися, тому в мультиварці його правильно приготувати набагато легше. При варінні крупа збільшується в три рази, і як наслідок завжди потрібно враховувати розміри посуду або обсяг самої крупи. І ще одна особливість цієї крупи, обсмажування. Перед приготуванням булгур обсмажують на вершковому маслі, незалежно в якій страві надалі він буде використаний.
Отже, розтопіть масло і всипте в нього крупу, перемішуючи обсмажуйте близько 3 хвилин після чого влийте воду і посоліть. А після закипання, до мінімуму зменшіть температуру і накрийте кришкою, через 15-20 хвилин булгур буде майже готовий, йому тільки потрібно буде дати настоятися близько 5 хвилин.
Плов з м'ясом з булгуру - рецепт приготування
Інгредієнти: жир – 150 г; яловичина – 05 кг; морква – 05 кг; цибуля – 2 цибулини; вода – 500 мл; булгур – 250 мл; зіра – 1/2 ч. ложки; коріандр – 1/2 ч. ложки; часник - 1 головка; барбарис – 5 шт.; пекучий перець – 1 шт.; масло вершкове – 100 г; сіль. Приготування Для плову з булгуру знадобиться така ж посуд, як і для більш звичного для нас плов з рису, це повинна бути каструля або казан з товстими стінками. Жир свинячий або баранячий курдючний наріжте не дуже і поставте вытапливаться. В цей час наріжте м'ясо не більше 1/3 сірникової коробки, а цибулю на чверть кільця. Після того, як жир розтопиться, збільште температуру і, почекавши якийсь час, покладіть туди м'ясо, це робиться для того, щоб м'ясо не пустило сік, а зразу схопилося як у фритюрі.
Саме час розпочати підготовку морквини, її в плові не мало, а нарізати моркву необхідно не дуже довгою соломкою, приблизно до п'яти сантиметрів. До смаженій м'ясу приєднайте цибулю, а після його розм'якшення і моркву. Булгур на окремій сковороді обсмажте на олії близько 3 хвилин і він буде готовий до використання. Потім, як обсмажиться і моркву, влийте 250 мл гарячої води, посоліть. Покладіть пекучий перець і не до кінця очищену головку часнику, з неї потрібно зняти тільки верхній шар лушпиння. Додайте половину спецій і перемішавши, на мінімум знизьте температуру, близько 10 хвилин все повинно потушиться. Тепер викладайте шаром булгур, ні в якому разі не перемішуючи з м'ясом і овочами, просто викладіть шаром і розрівняйте шумівкою, а після через все тугіше шумівку налийте інші 250 мл гарячої води, так щоб не порушити шар булгуру. І знову посоліть і додайте спеції, після закипання, до готовності залишиться чекати не більше 20 хвилин.
Рецепт приготування булгуру з овочами
Інгредієнти: булгур – 160 мл; вода – 320 мл; перець болгарський – 1 шт.; цукіні – 1 шт.; помідори черрі – 5 штук; горошок зелений – 120 мл; кукурудза – 3 ст. ложки; сир твердий (тертий) – 2 ст. ложки; розмарин – 1/2 ч. ложки; олія оливкова – 40 г; масло вершкове – 60 г; петрушка – 1 пучок; перець; сіль. Приготування Поріжте приблизно однаковими шматочками цукіні і солодкий перець, після чого швидко протягом 7 хвилин обсмажте на оливковій олії при високій температурі, після додавши до них черрі порізані на чотири частини, розмарин, сіль, перець і смажте ще 5 хвилин. Виклавши овочі в цій же сковороді розтопіть вершкове масло і обсмажте булгур, після додавши в нього воду. А через 20 хвилин, овочі поверніть назад до булгуру, всипте горошок і кукурудзу, перемішайте і дайте постояти на вогні близько 5 хвилин. Викладений на тарілку булгур з овочами присипте сиром і рубаною зеленню.