Хумус – це чудове блюдо у вигляді смачної пасти, рецепт якого складається з нуту, і далі ми розповімо, як його правильно приготувати. В наш час нут або як його ще часто називають баранячий горох (турецький горох), без особливих пошуків можна придбати в магазині.
Класичний рецепт єврейського хумуса з нуту в домашніх умовах
Інгредієнти: нут (сухий) – 15 ст.; кунжут – 80 г; оливкова олія – 120 г; часник – 3 зубки; лимон (середній) – 1 шт.; коріандр – 1 ч. ложка; зіра – 2 ч. ложки; чорний і червоний перець – 1 /3 ч. ложки; паприка – 1 ст. ложка; дрібна сіль – щіпка. Приготування Протягом 14 годин тримаємо нут в холодній чистій воді. Після, повністю зливаємо воду і заливаємо нут заново чистою питною водою. Каструльку з горохом розміщуємо на конфорки плити і варимо його не менше 2 годин у режимі слабкого вогню. Відвар з нуту ми спочатку відливаємо в кухоль, а решті зливаємо в раковину.
На розпечену тефлонову сковороду висипаємо насіння кунжуту і на середньому вогні обсмажуємо, поки не почуємо їх тонкий аромат. Потім відразу ж знімаємо їх з вогню і пересипаємо в чашу блендера. Чекаємо, коли кунжут охолоне, а після розмелюємо його в борошно. Доливаємо сюди буквально 2-3 столові ложки оливкової олії і збиваємо до однорідності. Таким чином, ми приготували пасту, яка називається тахині.
Остиглий нут перекладаємо до тахін, доливаємо половину чашки залишеного відвару і перемелюємо все в блендері до стану пюре. Потім вводимо червоний, чорний перець і додаємо хумусу аромати зіри, паприки, коріандру. Далі сюди вичавлюємо сік свіжого лимона, подрібнений часник, присипаємо всю суміш дрібкою солі і грунтовно все збиваємо.
Рецепт хумуса з консервованого нуту
Інгредієнти: нут (консервований) – 05 літра; тахін – 6 ст. ложок; мелені орегано і зіра – по 1 ч. ложці; молодий часник – 3 зубки; лимонний сік – 3 ст. ложки; оливкова олія – 4 ст. ложки; вода – 100 г; рубана зелень кінзи і петрушки – по 1 ст. ложці. Приготування Консервований нут відкидаємо на друшляк, щоб позбутися від непотрібного нам розсолу. Потім переміщаємо його в глибоку миску і продавлюємо до нього через прес молодий часник. Вводимо готовий (куплений) або приготований власноруч тахін, сік, вичавлений з лимона, оливкова олія і кип'ячену воду. Додаємо зируы, орегано і кінзу з петрушкою. А тепер беремо блендер і подрібнюємо інгредієнти, які ми поєднали до стану не дуже щільного пюре. Якщо буде потрібно, то водички можна додати ще.