Омлет – просте в приготуванні, швидке і дуже популярне блюдо в харчовій практиці багатьох народів Світу. Найчастіше, омлет їдять вранці або під час ланчу, хоча, можливі варіанти. Відомо безліч різних рецептів омлетів, однак основний компонент завжди один – це злегка збиті яйця. У різних національно-регіональних версіях в омлети додають і деякі інші продукти, а саме: молоко (або молочнокислі напої), іноді, воду, пиво, борошно, інші.
Смачні, корисні і поживні омлети можна готувати зі свіжими овочами: з брокколі, помідорами, солодким перцем і зеленню.
Готувати омлети краще всього на вершковому маслі, принаймні, так готують у Франції, яку, в певному сенсі, можна вважати батьківщиною класичного омлету.
Якщо на кухні з ранку не виявилося вершкового масла, краще використовуйте перетоплений свинячий або курячий жир, так вийде смачніше і корисніше. Можна також використовувати мелконарезанного жирну свинячу грудинку або бекон – буде ще смачніше.
Рецепт омлету на сковороді з помідорами, брокколі і зеленню
Розрахунок продуктів на 2 порції
Інгредієнти: яйця курячі – 3-4 шт.; молоко або йогурт несолодкий – 50-30 мл; свинячий бекон жирний або грудинка – 3-4 невеликих скибочки; брокколі – 150 г; перець солодкий червоний – 1 шт.; стиглий помідор червоний щільний – 1 шт. (середнього розміру); зелень свіжа (цибуля, петрушка, кінза); сир твердий тертий – 100 р. Приготування Суцвіття брокколі розламуємо на окремі качанчики як можна більш дрібні, або подрібнюємо ножем і бланшируем окропом (тобто, заливаємо на 5 хвилин в окремій мисці, потім воду зіллємо).
Бекон наріжемо або грудинку дрібними кубиками (фактично як сало ріжуть на шкварки), закладаємо їх у сковороду і ставимо на слабкий вогонь. Накриваємо сковородою, іноді перемішуємо лопаткою і чекаємо, поки шкварки зменшаться в розмірах (вони обсмажаться, і з них витопиться жир). Помідори нарізаємо невеликими тонкими скибочками, солодкий перець – дрібними квадратиками. Зелень дрібно рубаємо.
Можна додати в сковороду шматочок натурального вершкового масла – отак грамів 25 – для смаку. Закладаємо в сковороду подрібнені солодкий перець, брокколі і скибочки помідорів.
Збиваємо яйця з додаванням молока віночком або вилкою. Якщо хочете ситніше, можна додати не більше 1 ст. ложки пшеничного борошна.
Перемішуємо обсмажені овочі лопаткою і заливаємо все збитими яйцями. Рівномірно посипаємо рубаною зеленню, а зверху тертим сиром.
Накриваємо кришкою. Приблизно через 5-8 хвилин омлет буде готовий. Сегментируем його ножем або лопаткою на 4 частини і викладаємо на тарілки або подаємо на стіл в сковороді.
До такого омлету добре подати чіабату, ламаний свіжий пшеничний багет, або іспанські пшеничні тортильї .
В іншому варіанті, якщо ви готуєте в сковороді зі знімною ручкою після початкового смаження бекону можна закласти в сковороду овочі, залити збитої яєчно-молочною сумішшю, присипати тертим сиром і овочами і приготувати омлет з брокколі в заздалегідь розігрітій духовці протягом 20 хвилин, краще під кришкою.