Під час великого посту не так вже просто урізноманітнити своє меню. Особливо спантеличує вибір страв на сніданок. Пропонуємо кілька ідей для пісного сніданку, які ви зможете реалізувати у себе на кухні, тим самим забезпечивши себе до ранкової трапези смачним і корисним не дивлячись на пісний складу стравою.
Пісні каші на сніданок
Солодка вівсяна каша Інгредієнти: пластівці вівсяні – 75 г; вода очищена (окріп) – 160 мл; мед рідкий – 35 г; цукати – 10 г; горіхи подрібнені – 10 г; родзинки без кісточок – 10 г; свіжа груша або яблуко – 1 шт. Приготування Для приготування пісної каші заливаємо вівсяні пластівці в мисці окропом, прикриваємо ємність кришкою і даємо настоятися хвилин п'ятнадцять. Після цього додаємо нарізану дрібненько або перетерту на тертці грушу або яблуко, кидаємо також цукати, родзинки і горіхи, поливаємо страва медом і відразу ж подаємо до столу.
Пісна гречана каша з грибами Інгредієнти: гречана крупа – 250 г; свіжі печериці – 275 г; цибулина ріпчаста – 65 г; рослинна олія без запаху – 35 мл; мелений чорний перець – 1 щіпка; кухонна сіль – 1 щіпка. Приготування Перебираємо і промиваємо крупу гречану, заливаємо її водою, взявши на одну порцію гречки дві порції води. Підсолюємо вміст за смаком і ставимо варитися на помірному вогні під кришкою, не перемішуючи. У той же час миємо й нарізаємо пластинами грибочки і півкільцями цибулину, закладаємо в прогріту з рафінованим рослинним маслом сковорідку спочатку цибулю, потім додаємо гриби і смажимо, помішуючи, до м'якості і повного випаровування всієї рідини. Після цього змішуємо готову гречку зі смаженими грибочками і можемо подавати, розклавши по тарілках.
Варіанти швидких пісних бутербродів на сніданок
Бутерброди з хумусом Інгредієнти: хумус – 75 г; хліб або тости – 3-4 скибочки; помідори свіжі – 75 г; огірки свіжі – 75 г; гілочки свіжої зелені – 3-4 шт.; невеликі салатні листя – 3-4 шт. Приготування Ситні і поживні пісні бутерброди можна приготувати з хумусом. Для цього скибочки свіжого хліба або тости промазуємо трохи хумусом, викладаємо зверху салатний лист, покриваємо ще шаром хумуса, оформляємо зверху скибочками свіжих томатів і огірків, гілочкою свіжої зелені і тут же подаємо.
Бутерброди з помідорами і часником Інгредієнти: хліб – 3-4 великих скибочок; помідори свіжі – 75 г; оливкова олія – 3-4 ст. ложки; зубці часникові – 2-3 шт.; гілочки свіжого базиліка – 3-4 шт.; невеликі салатні листя – 3-4 шт. Приготування Для бутербродів в даному випадку свіжий хліб необхідно підсмажити в тостері або на сковороді з оливковою олією, а потім натерти очищеними зубцями часнику. Свіжий помідор ошпарюємо окропом, знімаємо шкірку і нарізаємо дрібненькими кубиками. Викладаємо скибочки томатів на хлібні шматочки з салатними листям, поливаємо оливковою олією і доповнюємо листочками свіжого базиліка.
Бутерброди з грибною ікрою Інгредієнти: хліб – 3-4 великих скибочки; морква – 65 г; свіжі печериці – 275 г; цибулина ріпчаста – 65 г; рослинна олія без запаху – 35 мл; мелений чорний перець – 1 щіпка; кухонна сіль – 1 щіпка. Приготування Для початку приготуємо грибну ікру. Для цього відварюємо до готовності грибочки, а подрібнені овочі пасеруємо на рослинній масло без запаху до м'якості. Після цього розбиваємо відварені гриби і піджарку в блендері, присмачую за смаком сіллю, перцем і рослинним маслом і ще раз збиваємо блендером.
Намазуємо отриману грибну ікру на свіжі або підсмажені в тостері скибочки хліба і тут же подаємо.
Пісні картопляні котлети
Інгредієнти: густе картопляне пюре без молока і масла – 520 г; борошно пшеничне – 65 г; сухарі панірувальні – 120 г; олія соняшникова без запаху – 100 мл Приготування Остигле густе картопляне пюре змішуємо з борошном, скачуємо з отриманої маси кульки, придавлюємо їх небагато до отримання круглих котлеток, паніруємо в сухарях і підрум'янюємо до хрусткої скоринки в рослинному маслі на сильному вогні на сковороді.