Залежно від того, в якому вигляді буде представлена риба у вашій начинці, слід вибирати і тісто для неї. Риба, яка готується цілком або шматочками, з крупами і овочами ідеально поєднується з повітряним здобним або звичайним дріжджовим тестом, а ось шматочки в соусі або підливі краще готувати на англійський манер, у горщику, покривши шаром пісочного або листкового тіста. Про всі тонкощі замішування різних видів тіста для рибного пирога ми поговоримо далі.
Рецепт тіста для рибного пирога на дріжджах
Таке дріжджове тісто є універсальним і підходить не тільки для приготування пирогів з абсолютно будь-якою начинкою, але і в якості основи для піци.
Інгредієнти: борошно - 225 г; дріжджі - 10 г; цукор - 10 г; оливкова олія - 55 мл; вода - 155 мл Приготування Схема замішування такого продукту проста. У ледь підігрітій воді спершу розводять кристали цукру, а потім змішують розчин з дріжджами. Коли поверхня дріжджового розчину стане пінистої, влийте до нього оливкову олію, а потім перелийте тісто до борошна. Замісіть все разом, поки не досягнете однорідності, а потім залиште продукт на расстойку приблизно на годину. По закінченні часу тісто можна формувати на свій розсуд.
Швидке тісто для рибного пирога на кефірі
Самими швидкими та простими пирогами називаються так звані «ліниві» заливні піроги, які готуються з рідкого тіста. Таке тісто не потребує ні в тривалому вимішування, ні в додатковому часі на расстойку.
Інгредієнти: борошно - 255 г; кефір - 385 мл; яйця - 2 шт.; масло - 45 мл Приготування Яйця збийте, додавши до них по дрібці солі і цукру. Отриману яєчну масу збийте з кефіром і маслом. Масло в даному рецепті можна використовувати як вершкове, так і рослинне. Готову рідку суміш перелийте до борошні і замістити досить густе, але все ще текуче тісто, сметанообразной консистенції.
Смачне тісто для рибного пирога
Прийнято вважати, що тісто з дріжджами на молочній основі виходить помітно більш ніжним. Перевірити це твердження можна лише на практиці, приготувавши основу за рецептом нижче.
Інгредієнти: борошно - 510 г; молоко - 295 мл; дріжджі - 10 г; щіпка цукру. Приготування Доповніть тепле молоко дрібкою солі і всипте дріжджі. Перемішавши, залиште дріжджовий розчин активуватися, після чого влийте його до борошні і замісіть тісто. Готове тісто залиште в теплі до повторної активізації дріжджів, приблизно на годину. Після, тісто розкачайте, сформуйте і дайте йому підійти вдруге перед випічкою.
Пісочне тісто для рибного пирога
Для рибних тарти або британських пирогів згодиться просте тісто для рибного пирога без дріжджів. Ви можете використовувати вже готову листкове тісто або листи тесту філо, але якщо ви любите хрусткі і розсипчасті текстури, то зупиніть свій вибір на пісочному тісті.
Інгредієнти: борошно - 520 г; вершкове масло - 165 г; вода - 165 мл Приготування Пісочне тісто прийнято готувати швидко і з допомогою холодного інструментарію, так воно залишиться максимально хрустким. В ідеалі перемолоти крихту з крижаного масла і борошна в блендері, але в його відсутність можна порубати все вручну. Коли олійно-борошняна крихта збереться, влийте до неї крижану воду (деякі воліють замінювати її молоком), а потім зібрати всі разом. Вимішувати пісочне тісто не потрібно, воно готове, як тільки вся крихта зібралася разом. Після ком обертають плівкою і залишають відпочити в прохолоді, хоча б на півгодини. Відпочиле тісто обережно розгортають і переміщують у форму, обмотавши навколо скалки, щоб делікатний пласт не розірвався.