Йогурт – дуже популярний в даний час надзвичайно корисний кисломолочний продукт з підвищеним вмістом знежирених речовин, який готують з натурального молока і закваски.
Додавання інших складових на деякі види продукції, що пропонується нам торговельними мережами – виверти маркетологів, спекулюють на інтересі і попиті населення. Крім того, в таких солоденьких і псевдополезных «смакоти» маса зовсім некорисних добавок.
Можемо і самі Тим, хто хоче вживати в їжу натуральний молочний йогурт не так вже складно приготувати його в домашніх умовах, для цього потрібна закваска, розповімо, як її знайти.
Домашній йогурт з закваскою можна приготувати в йогуртниці в мультиварці (або на водяній бані при відсутності в господарстві цих зручних сучасних девайсів). У простому варіанті дуже добре для наших цілей підходять термос и.
Домашній цикл Основна ідея процесу приготування домашнього йогурту полягає в наступному: незбиране молоко піддається процесу пастеризації протягом певного часу, після чого, у нього вноситься йогуртна закваска. Молоко сквашується, ми отримуємо смачний і корисний продукт – живий.
Де взяти хорошу закваску? У містах неважко придбати гарну суху закваску для йогурту в аптеках або замовити в інтернет-магазинах. У великих торгових мережах можна знайти рідку густу закваску – вона дуже зручна.
Далі все просто: упаковка закваски супроводжується інструкцією, пастеризуем молоко і робимо йогурт.
Щоб не витрачатися на закваску постійно, зберігаємо в холодильнику в чистій закритій посудині разову порцію готового йогурту (наприклад, 150 мл). Використовуємо його в якості закваски для приготування наступної партії домашнього йогурту, зберігаємо не більше 10 днів.
Є й ще одне рішення: спочатку купити всього 1 упаковку, так званого, живого несолодкого термостатного йогурту. Це означає, що його термін зберігання не може становити більше 5-15 днів. Природно, у такому вихідному продукті не повинно бути консервантів, барвників, згущувачів та інших корисних і некорисних добавок.
Рецепт приготування йогурту з закваскою в домашніх умовах
Загальна важливе правило: використовуємо молоко середньої і високої жирності.
Інгредієнти: молоко – 1-2 літра; закваска – 100-150 мл. Приготування Спрощений процес (якщо використовуємо вже пастеризоване молоко, стандартизовану закваску, йогуртницю або каструлю).
Молоко повинно бути близько 35-38 градусів (оптимальна температура сквашування). Змішуємо в окремій мисці закваску з частиною молока. Хвилин через 10 змішуємо з рештою молоком. Далі сквашивание молочного сусла відбувається при постійній температурі в йогуртниці або мультиварці протягом 4-8 годин (але не більше 12).
Більш складний варіант з цільним непастеризованим молоком Приміром, ви маєте щастя жити в такому місці, де можна купити молоко з ферми (або надоїти). Щоб приготувати йогурт нам потрібно видалити з молока мікроорганізми. Для цього пастеризуем його.
Три режими пастеризації молока Перший (тривалий): прогріваємо молоко при температурі близько 63 градусів протягом півгодини.
Другий (короткий): прогрівання молока здійснюється при температурі близько 75 градусів протягом 15-20 секунд.
Третій (миттєвий): молоко нагрівають до 90 градусів, після чого вогонь відразу вимикають.
Слід зауважити, що для приготування домашнього йогурту з будь-якої з заквасок краще тривалий процес, оскільки сильне прогрівання молока змінює його властивості, робить менш корисним (до того ж, воно гірше сквашується).
У будь-якому випадку, після пастеризації вносимо закваску при температурі не вище 38 градусів.
Тепер, тепле молоко визначаємо в термос годин на 5-8 (готово).
Тепер ви можете без побоювання готувати справжні живі домашні йогурти з закваскою і насолоджуватися.