Якщо страви з рису вам набили оскому, то спробуйте замінити його булгуром – крупи з пшениці, яка має нейтральний смак і прекрасно поєднується з будь-якими овочевими добавками. Докладніше про те, як приготувати булгур на різний манер ми поговоримо далі.
Як приготувати булгур на гарнір - рецепт
Як ми відзначили раніше, булгур – прекрасна заміна рісу, а тому може бути використаний в якості основи для одного з найбільш популярних рисових страв – плову . Разом з булгуром, в рамках цього плову, одним з базових інгредієнтів виступить курятина.
Інгредієнти: родзинки - 35 г; лимонний сік - 25 мл; ріпчаста цибуля - 175 г; часник - 2 зубки; курячі стегна - 940 м; кардамон - 8 шт.; гвоздика - 4 бутона; кориця - 2 палички; булгур - 1 1/2 ст.; по жмені кропу і петрушки. Приготування Ізюм залийте лимонним соком і відставте в сторону. Півкільця цибулі спасеруйте близько 15 хвилин, в останні півхвилини додайте часник, а потім перекладіть засмажку на тарілку. Замість цибулі в ту ж посуд відправте зажариваться і курячі стегна, попередньо приправлені меленим кардамоном і гвоздикою. Коли шкірка на стегнах підрум'яниться, приберіть їх з вогню, а в тій же посуді змішайте булгур з витопленим жиром. Додайте до нього курятину, родзинки, палички кориці і залийте все двома склянками окропу. Всипте сіль. Накрийте блюдо і залиште нудитися на слабкому спеці на півгодини. Знявши каструлю з вогню, булгур слід залишити ще на 15 хвилин під кришкою і лише потім пробувати, не забувши посипати свіжою зеленню.
Якщо ви не знаєте, як приготувати булгур в мультиварці, то можете також випробувати цей спосіб, правда в такому випадку обсмажте курку одночасно з цибулею, потім відразу ж всипайте булгур і після повторного перемішування залишайте в режимі «Плов» до сигналу.
Як смачно приготувати булгур по-турецьки?
Турецьких рецептів булгуру дуже багато і всі вони цікаві по своєму, але серед інших особливо виділяється цей. Така варіація страви примітна тим, що в ній компанію булгуру становить вермішель і сочевиця.
Інгредієнти: вершкове масло - 45 г; вермішель - 35 г; булгур - 1 ст.; відварна сочевиця - 1 ст.; зелень цибулі; жменя петрушки; томатна паста - 25 г; лимонний сік - 15 мл Приготування Розтоплене масло використовуйте для обжарювання вермішелі на протязі 4-5 хвилин. По закінченні часу додайте до вермішелі булгур і продовжуйте обжарку ще 5 хвилин. Залийте все водою, додайте сіль з томатною пастою і залиште варитися на слабкому вогні 12 хвилин. Після залиште страву настоятися під кришкою аналогічний період часу, а у фіналі доповніть його лимонним соком і зеленню, змішайте з відвареної сочевицею і подавайте.
Як приготувати булгур з овочами - рецепт
Інгредієнти: баклажан - 430 г; ріпчаста цибуля - 115 г; часник - 4 зубки; томати - 440 г; мелений кмин, коріандр - по 1 ч. ложці; булгур - 1 ст.; зелень петрушки - 1/2 ст. Приготування Залийте булгур двома склянками окропу, накрийте і залиште набрякнути хвилин на 20. Тим часом підрум'яньте шматочки цибулі, у самому кінці додайте мелені прянощі і часник, а ще через півхвилини змішайте всі з нарізаними помідорами. Баклажани, якщо вони старі і гірчать, замочіть в концентрованому соляному розчині перед обсмаженням, а лише потім кидайте шматочки до овочевої засмажки.
Зайву вологу з булгуру злийте і перемішайте крупу з овочами. Розподіліть гарнір з кількох глиняним горщикам і помістіть їх у розігріту до 180 градусів духовку на 25 хвилин. Готову страву подавайте з зеленню петрушки і келихом білого вина.