Хумус – це страва з гороху, нуту. Воно особливо популярне на Близькому Сході і на Кіпрі. Крім нуту обов'язкові складові хумуса – лимонний сік, кунжутне зерна або паста тахін, свіжий часник і, звичайно ж, натуральне оливкове масло. Як самостійно приготувати хумус з нуту, читайте нижче.
Рецепт хумуса з нуту в домашніх умовах
Інгредієнти: зерна кунжуту – 60 г; зіра – 1/2 ч. ложки; горох нут сухий – 320 г; часник – 3 зубчики; сік лимона – 110 мл; олія оливкова – 20 мл; сіль. Приготування Нут добре промиваємо і заливаємо водою десь на 10-12. Потім воду зливаємо, замість неї наливаємо нову порцію чистої води і відварюємо нут годинки 2 до розм'якшення гороху. Після цього зливаємо відвар. На сухій сковороді обсмажуємо зіру близько 3 хвилин. Потім поміщаємо її в кавомолку і розтираємо в порошок. Потім обсмажуємо зерна кунжуту. Їх кількість регулюємо, виходячи зі своїх смакових переваг. Остуджуємо кунжут і подрібнюємо. Тепер кунжутний порошок, очищений часник, сіль і оливкове масло поміщаємо в блендер і розтираємо. Додаємо частину вареного нуту і пюрируем. Частинами вливаємо відвар нуту і продовжуємо розтирати. Потім додаємо решту нут, відвар і розтираємо до однорідності. У процесі додаємо потроху лимонний сік. Готовий хумус поміщаємо в глибоку тарілку, в центрі робимо поглиблення і вливаємо в оливкова олія. Пасту з нуту «Хумус» подаємо до столу з овочами і лавашем в охолодженому вигляді.
Паста «Хумус» з консервованого нуту - рецепт
Інгредієнти: консервований нут – 2 склянки; сіль – 10 г; вода кип'ячена – 80 мл; оливкова олія – 20 мл; лимонний сік – 120 мл; часник – 3 зубчики; паприка – 1/2 ч. ложки; кмин – 1/2 ч. ложки; чорний мелений перець – 1 ч. ложка; кунжутна паста тахін – 80 г; розмарин – 1 ч. ложка; подрібнена петрушка – 1 ст. ложка. Приготування Для приготування хумуса з консервованого нуту нам знадобиться блендер. Поміщаємо в його чашу тахін, очищені зубчики часнику і добре розмішуємо. Потім додаємо спеції, оливкова масо, воду, лимонний сік і також розтираємо. Потім висипаємо половину консервованого нуту, ретельно подрібнюємо, додаємо решту нут і знову ретельно розмішуємо. В кінці додаємо подрібнену петрушку і знову ж розтираємо. Готову пасту з нуту «Хумус» подаємо до столу з м'ясом, свіжими овочами і, звичайно ж, лавашем, попередньо охолодивши її. Приємного всім апетиту!