Домашня птиця особливо підходить для приготування святкових страв, наприклад, гусака можна приготувати в духовці в рукаві, розповімо, як зробити це.
Звичайно ж, гусак, цілком запечена в рукаві, з яблуками в черевці дуже ефектно виглядає на столі на блюді. Однак готується він досить довго, крім того, потім його треба розрізати на частини.
В іншому варіанті можна приготувати окремі частини гусячої тушки в рукаві, що значно вигідніше: грудку – запекти, а з інших частин готувати інші страви, наприклад, бульйон під суп, спекотне . Вибирайте самі.
Гусак з яблуками в рукаві цілком – рецепт
Інгредієнти: гусак – 1 тушка середнього розміру 2-3 кг (така, щоб помістилася в духову шафу); яблука кисло-солодкі; лимон; часник; суміш мелених перців (чорного і червоного); сіль. Приготування Випатрану, опаленную на відкритому вогні і очищену тушку гусака без лап голови і шиї натираємо сіллю і сумішшю мелених перців. Шпигуємо шматочками часнику з допомогою гострого ножа. Через черевце закладаємо всередину тушки, нарізані великими товстими скибочками яблука (попередньо їх треба збризнути соком лимона). Черевце краще зашити бавовняної суворої білою ниткою. Пакуємо гусака в кухарської рукав (продається в господарських відділах), робимо кілька проколів і запікаємо протягом 25-3 годин. Перед подачею видаляємо нитку.
Гусак в рукаві (запечена грудка) – рецепт
Інгредієнти: гусяча грудка – 1-2 шт.; кінза петрушка; Для соусу:
масло вершкове топлене; лимон; часник; червоний пекучий перець; мелені спеції. Приготування Гусячу грудку можна зрізати з кістки або не зрізати. Готуємо соус: у розтоплене масло додаємо продавлений часник, сік лимона і перець. Чекаємо 5 хвилин і проціджують через ситечко. За допомогою кисті рясно обмазуємо цим масляним соусом грудку, запаковуємо її в рукав, робимо кілька проколів і запікаємо протягом 2 годин. Якщо хочете
підсмажену хрустку скоринку, в останні 20 хвилин приготування розгортаємо пакет і запікаємо у відкритому вигляді. Готову запечену в рукаві грудку гусака нарізаємо шматочками (спочатку уздовж навпіл, потім поперек волокон).
Запечену гусятину добре подавати з кисло-солодкими пряними соусам і, гарнір може бути будь-яким, наприклад, тушкована капуста, картопля, рис, полента, молода квасоля, нут та ін
До гусятині підійдуть практично будь-які столові вина або міцні спеціальні несолодкі (мадера, херес, вермут), а також плодове бренді, пиво.