Курка, запечена в духовці цілком, є для багатьох незмінним стравою святкового столу. І це не дивно - прекрасний смак, чудовий аромат і презентабельний зовнішній вигляд цієї страви створюють урочисту атмосферу, ефектно доповнюючи кулінарну композицію застілля.
Сьогодні ми розповімо вам, як зробити запечену курку в духовці з апетитною хрусткою скоринкою. Доступні рекомендації дозволять вам отримати на виході дивовижно рум'яне і приваблива на вигляд страва.
Як запекти цілу курку в духовці з хрусткою скоринкою - рецепт на решітці
Інгредієнти: ціла тушка курки; рослинна рафінована олія – 15-20 мл; часник - 5-6 зубчиків; суміш ароматних трав і спецій для курки ; мелена суміш п'яти перців; сіль. Приготування Попереднє маринування тушки курки забезпечить насичений і соковитий смак страви. Для цього птаха позбавляємо від залишків пір'я, при необхідності смалимо над вогнем, ретельно промиваємо і гарненько обсушуємо. Натираємо сумішшю тушку солі, мелених перців і ароматних трав і спецій для курки. Зубці часнику очищаємо, ріжемо на половинки або чверті та вводимо їх під шкірку, намагаючись не порушити її цілісність, а також вкладаємо пару зубчиків в черевце птиці. Змащуємо по всій поверхні тушку рафінованим рослинним маслом і залишаємо на кілька годин для просочення ароматами.
Для того, щоб курка вийшла з хрусткою скоринкою з усіх боків, необхідно по максимуму виключити стикання тушки з листом, формою чи іншими ємностями. Прекрасним способом приготування птиці для цього є запікання її на решітці. Укладаємо промаринованную птицю по центру решітки і встановлюємо її на середньому рівні прогрітій до 230 градусів духовки. Рівнем нижче розміщуємо лист з невеликою кількістю води. Витримуємо курку при такому температурному режимі п'ятнадцять хвилин, а потім знижуємо його до 200 градусів і запікаємо ще приблизно одну годину. Якщо у вас птах за вагою більше двох кілограм, то час її приготування необхідно збільшити приблизно на тридцять хвилин.
Запечена курка гриль в духовці з хрусткою скоринкою
Якщо ваша духовка оснащена рожном, то, безсумнівно, запікати курку цілком необхідно з його допомогою. Таким чином, птах буде рівномірно пропікається та підрум'янюватися, а як отримати при цьому максимально хрустку скоринку ми вам розповімо в цьому рецепті.
Інгредієнти: ціла тушка курки; фільтрована вода – 60 мл; цукровий пісок – 45 г; суміш ароматних трав і спецій для курки; мелена суміш п'яти перців; сіль. Приготування Готуємо птицю з урахуванням наведених рекомендацій у попередньому рецепті, а саме – общипуємо, смалимо, промиваємо й обсушуємо ретельно. Після цього замаринуем тушку в суміші улюблених ароматних трав і спецій або ж скористаємося готовим збором прянощів для птиці і залишимо для обміну ароматами і просочування
тушки на кілька годин або в ідеалі на ніч, обернувши її фольгою або плівкою.
Приступаючи до запіканню, включаємо духова шафа прогріватися, попередньо налаштувавши його на режим «Вертел» і «Гриль». В цей час розчиняємо у воді цукровий пісок, змащуємо отриманим сиропом тушку курки з усіх боків і нанизуємо на шампур. Ніжки і крила при цьому пов'язуємо шпагатом або просто білою бавовняною ниткою. Встановлюємо вертел з куркою в спеціальні пази в духовці і готуємо птицю протягом півтора годин.
По готовності ароматну курочку з хрусткою скоринкою подаємо до столу відразу ж у гарячому вигляді, нічим при цьому не накриваючи, щоб уникнути втрати бажаних хрустких властивостей.