Незважаючи на своє англійське назва, бефстроганов – споконвічно російська страва, раннє подававшееся до столу у знаті. Як і зараз, тоді цей рецепт поєднував в собі класичну французьку та російську технології приготування: смужки яловичини спершу обсмажувалися, а потім тушкувалися в сметанному соусі. До нашого часу це блюдо отримало безліч альтернативних варіантів. У цьому матеріалі ми вирішили розповісти про те, як приготувати бефстроганов з яловичини за класичною рецептурою і чим доповнюють його в модифікованих рецептах.
Бефстроганов з яловичини – класичний рецепт
Зрозуміло, початок матеріалу повинен дати класичний рецепт. Для нього використовують філе яловичини, яке нарізають смужками і обсмажується разом з борошном. Ні лука, ні грибів, ні трав класика не передбачає, зате є ніжний соус зі сметани і вершків.
Інгредієнти: яловиче філе - 530 г; сметана - 65 г; вершки - 45 мл; борошно - 15 г; солодка гірчиця - 5 р. Приготування Розділивши яловичину на невеликі кубики, перекладіть м'ясо в досить велику сковороду з добре розігрітим маслом. Дайте скибочкам м'яса підрум'янитися, зменшіть жар і всипте борошно. Приблизно через півхвилини, коли борошно змінить свій колір кремовий і почне приставати до дна посуду, влийте вершки і добре перемішайте. Додайте солодку гірчицю і зменшіть вогонь до мінімуму, не даючи вершків закипіти. При такому делікатному теплі введіть до м'яса сметану. Якщо переборщити з температурою – білок з сметани згорнеться і соус придбає непривабливий вигляд. Як тільки соус почне загусати і вирувати, приготування бефстроганова з яловичини завершено.
Рецепт приготування бефстроганова з яловичини зі сметаною
Нинішній рецепт строганівської яловичини не поступається у своїй різноманітності жодному м'ясної страви. У цьому рецепті набір стандартних інгредієнтів для сметанного соусу доповнює цибулю, часник, вустер і навіть сухе біле вино.
Інгредієнти: яловича вирізка - 460 м; ріпчаста цибуля - 3 зубки; сухе біле вино - 115 мл; яловичий бульйон - 360 мл; борошно - 10 г; вустерширський соус - 15 мл; діжонська гірчиця - 5 г; сметана - 85 р. Приготування У новій версії бефтроганова м'ясо прийнято нарізати соломкою, а тому перед тим, як приготувати бефстроганов з яловичини з підливою, обполосніть вирізку, обсушіть і наріжте її належним чином. Швидко обсмажте яловичину, даючи м'яса схопитися, а потім покладіть до нього цибульні кільця. Покроплені, дайте луку зм'якнути, а потім влийте вино. Коли більша частина рідини випарується, всипте борошно, додайте трохи бульйону, покладіть сметану з гірчицею, швидко перемішайте і влийте бульйон, що залишився. Залиште страву нудитися на плиті, чекаючи, коли соус загусне.
При бажанні, бефстроганов з яловичини можна зробити в мультиварці. Спершу підрум'яньте м'ясо і цибулю на «Випікання», а потім додайте всю рідину, гірчицю і сметану разом, перейдіть на «Гасіння» на 40 хвилин.
Бефстроганов з яловичини з грибами
Інгредієнти: яловича вирізка - 12 кг; вершкове масло - 35 г; шалот - 75 г; часник - 3 зубки; яловичий бульйон - 430 мл; печериці - 320 г; коньяк - 15 мл; борошно - 15 г; паприка - 1 ч. ложка; сметана - 175 мл. Приготування Припустив шалот в розтопленому маслі, додайте до нього пюрированный часник і гриби. Посоливши, дайте вологи з печериць вийти і повністю випаруватися. Потім додайте коньяк, залиште його випаруватися і покладіть розрізану на смужки яловичу вирізку. Коли м'ясо схопиться, посипте його борошном і паприкою, влийте бульйон, додайте сметану і перемішайте. Залиште соус вирувати до загустіння.