М'ясні «їжачки» – це прості тюфтельки, в які додано рис з довгим зерном. Завдяки такому простому додатком змінюється текстура тефтелі і її зовнішній вигляд – рисові зерна нагадують голки їжачка, звідси і пішла назва. Як і будь-які інші тефтелі, ці можна подавати і доповнювати як і чим завгодно, від різних ароматних сумішей спецій, до соусів і підлив з томату і сметани. Ми випробуємо найсмачніші рецепти і поділимося ними з вами в цьому матеріалі.
Як приготувати м'ясні «їжачки» в мультиварці?
Почнемо з рецепту призначеного для мультиварки. Якщо модного кухонного гаджета у вашому розпорядженні немає, то замінити мультиварку можна звичайної пароваркою або її кустарної імітацією – розташованим над киплячою водою друшляком. У будь-якому випадку, «їжачки» приготовані на пару будуть в кращу сторону відрізнятися за текстурою від тих, що тушкувалися в соусі.
Інгредієнти: яловичий фарш - 230 г; свинина (подчеревок) - 170 г; морква - 45 г; рис (довге зерно) - 1 1/4 ст.; яйце - 1 шт.; борошно - 25 г; соєвий соус - 35 мл Приготування Завчасно, приблизно за пару годин до початку підготовчої роботи, замочіть промиті рисові зерна.
Подрібніть подчеревок з допомогою м'ясорубки, або блендера, і з'єднайте його з фаршем з яловичини. Додайте до суміші терту моркву. Влийте соєвий соус, вбийте яйце і перемішайте всі складові разом. Отриману суміш розділіть на порції, сформуйте кожну кульку і обваляйте в вымоченном рисі, попередньо обсушивши останній. Далі додайте м'ясні кульки в промасленому контейнері для варіння на пару, наповніть чашу гарячою водою і, встановивши відповідний режим, виставте на таймері час – півгодини.
М'ясні «їжачки» з рисом – рецепт в духовці
Тефтелі можна не тільки варити на пару або томити в соусі, але і запікати в духовій шафі. Наші м'ясні «їжачки» будуть запікатися з картоплею під сиром і доповнюватися вершковим соусом.
Інгредієнти: картопля - 380 г; фарш зі свинини - 520 г; ріпчаста цибуля - 75 г; зубок часнику; відварений рис - 55 г; яйце - 1 шт.; хлібна крихта - 65 г; сметана - 65 мл; вершкове масло - 65 г; вершки - 135 мл; твердий сир - 90 г; курячий бульйон - 420 мл; борошно - 25 р. Приготування Наш гарнір буде готуватися на подобу гратена, а тому очищену картоплю розділіть на максимально тонкі скибочки і почніть викладати у форму шарами, прокладаючи кожен шматочками масла і приправляючи.
Подрібніть цибулю і часник, змішайте його зі свининою, приправте і додайте яйце з рисом і хлібної крихтою. Отриману суміш розділіть на порції рівного розміру і сформуйте у кульки. Кожен з кульок швидко обсмажте, щоб підрум'янити і зберегти форму, а потім розкладіть поверх картопляної підкладки. Сметану з'єднайте з сіллю і борошном, розведіть вершками і курячим бульйоном. Вилийте весь поверх тефтелькою і посипте сиром. М'ясні «їжачки» з рисом в сметанному соусі запікаються при 190 градусах 20-25 хвилин.
М'ясні «їжачки» з рисом – рецепт на сковороді
Інгредієнти: яловичий фарш - 530 г; рис - 1 ст.; ріпчаста цибуля - 115 г; морква - 75 г; томати (у власному соку) - 490 г; жменя зелені петрушки; вершки - 75 мл; яйце - 1 шт.; часник - 2 зубки. Приготування Попередньо відваріть рис і змішати його з фаршем, яйцем, часником і щедрою пучкою солі. Приготуйте пасеровку з суміші нарізаної цибулі і моркви. До пассеровке викладіть тефтелі і дайте їм схопитися з усіх боків. Томати пюрируйте і залийте тефтелі отриманим пюре, додайте вершки і перемішайте. Соус приправити і залиште все нудитися на слабкому вогні близько 25-30 хвилин. Готові «їжачки» посипте петрушкою і сервіруйте відразу ж.