Таку назву блюдо з фаршу отримало завдяки своїй традиційній формі. У нашій домашній кулінарії найчастіше з фаршу ми готуємо котлети або голубці. А от у Європі й найбільше у США таке блюдо називають митлоф і воно в десятці самих улюблених.
А чому б і ні? Адже це м'ясне ситне блюдо дуже просто готується, займає мінімум часу й більш корисно, за рахунок того, що нічого не потрібно смажити у великій кількості олії. Запрошуємо вас скористатися нашими порадами, як приготувати м'ясний хліб і переконатися в цьому на ділі.
Рецепт м'ясного хліба з фаршу в мультиварці
Природно головним інгредієнтом тут буде фарш, тому до його вибору треба поставитися відповідально, а краще приготувати його вдома з м'якоті.
Інгредієнти: фарш свино-яловичий (нежирний) – 800 г; вівсяні пластівці – 30 г; цибуля – 1 головка; варене яйце – 2 шт.; морква – 1 шт.; часник – 2 зубчики; сир – 140 г; горошок зелений – 170 г; кетчуп, сіль, зелень, рослинне масло, перець. Приготування Моркву і цибулю подрібнюємо, як вам хотілося б бачити їх у готовому продукті. Нам необхідно їх злегка обсмажити, а потім вже додати у фарш. Сир натремо на тертці, часник подрібнити спеціальним пресом, зелень нарубим. Замісимо «м'ясне тісто», змішавши всі інгредієнти крім кетчупу, він знадобиться нам для змащування.
Є два варіанти приготування в мультиварці. Перший більш «ошатний»: ділимо фарш на дві частини, з кожної формуємо маленькі буханочки, не забуваємо кожну заховати за вареному яйцю. Кожну буханочку пакуємо в фольгу, щоб допомогти зберегти форму і всі соки залишити всередині. Другий спосіб менш клопіткий: просто висипати в чашу весь фарш, змастивши його перед цим маслом і розрівняти. Незалежно від способу приготування готуємо в режимі випічка 50 хвилин, за десять хвилин до фінішу верх змащуємо кетчупом.
Рецепт м'ясного хліба по-баварськи в духовці
Інгредієнти: свинина м'якоть – 400 г; яловича м'якоть – 400 г; сирокопчений бекон без шкірки – 200 г; крохмаль (кукурудзяний) – 60 г; цибуля – 1 шт.; кетчуп – 90 г; селера кореневої – 120 г; гірчиця – 20 р; лід (крихта) – 250 г; сіль, мускатний горіх, перець, майоран, масло. Приготування Перекрутимо в м'ясорубці м'ясо разом з беконом, цибулею і селерою. У готовий фарш висипаємо спеції, крохмаль лід і солимо. Всі швиденько, але ретельно вимішуємо, відбиваємо руками. Форму для кексу (прямокутну) змащуємо маслом і викладаємо «хлібний» фарш, потрібно його добре утрамбувати, можна постукати об стіл, потрясти. Ставимо в холодильник охолонути від всіх маніпуляцій годинки на два, фарш там ущільниться і дозріє. Духовку розігріваємо до 200 градусів. Заготівлю дістаємо з холодильника, робимо ножем сіточку і поливаємо сумішшю кетчупу і гірчиці. Запікаємо 45 хвилин.
М'ясний хліб з яблуками і журавлиною
Це один з безлічі варіантів цього чудесного «страви-знахідки» для хазяєчок. А взагалі тут можна експериментувати і з фаршем, і з начинкою та страву кожен раз буде «як новенький»!
Інгредієнти: філе курки і індички – 400 г; молоко – 100 мл; яблуко – 1 шт.; батон – 2 скибочки; журавлина – 135 г; сир – 180 г; часник – 2 зубчики; кетчуп гострий – 85 м; імбир тертий – 20 г; перець, зелень, сіль. Приготування Філе пропускаємо через м'ясорубку разом із зеленню і часником. Батон розмочуємо в теплому молоці, яблуко чистимо і тремо на тертці, сир теж натираємо. Тепер змішуємо фарш, віджатий від молока, батон, імбир, сіль і спеції. Ретельно переминаем руками все однорідний фарш, наприкінці висипаємо миту журавлину і вже акуратненько, щоб не розчавити ягідки вимішуємо. Змішуємо терті яблука і сир окремо. У форму викладаємо половину м'ясного фаршу, на серединку яблучно-сирну начинку і прикриваємо іншим м'ясом. Верх змащуємо кетчупом і готуємо в духовці близько години, при 200 градусах. Готову страву повинно трохи охолонути, постояти, щоб соки розподілилися рівномірно.