Вернуться назад Распечатать

М'ясний хліб

М'ясний хліб
Таку назву блюдо з фаршу отримало завдяки своїй традиційній формі. У нашій домашній кулінарії найчастіше з фаршу ми готуємо котлети або голубці. А от у Європі й найбільше у США таке блюдо називають митлоф і воно в десятці самих улюблених.
А чому б і ні? Адже це м'ясне ситне блюдо дуже просто готується, займає мінімум часу й більш корисно, за рахунок того, що нічого не потрібно смажити у великій кількості олії. Запрошуємо вас скористатися нашими порадами, як приготувати м'ясний хліб і переконатися в цьому на ділі.

Рецепт м'ясного хліба з фаршу в мультиварці


Природно головним інгредієнтом тут буде фарш, тому до його вибору треба поставитися відповідально, а краще приготувати його вдома з м'якоті.
Інгредієнти:

  • фарш свино-яловичий (нежирний) – 800 г;

  • вівсяні пластівці – 30 г;

  • цибуля – 1 головка;

  • варене яйце – 2 шт.;

  • морква – 1 шт.;

  • часник – 2 зубчики;

  • сир – 140 г;

  • горошок зелений – 170 г;

  • кетчуп, сіль, зелень, рослинне масло, перець.


  • Приготування
    Моркву і цибулю подрібнюємо, як вам хотілося б бачити їх у готовому продукті. Нам необхідно їх злегка обсмажити, а потім вже додати у фарш. Сир натремо на тертці, часник подрібнити спеціальним пресом, зелень нарубим. Замісимо «м'ясне тісто», змішавши всі інгредієнти крім кетчупу, він знадобиться нам для змащування.
    Є два варіанти приготування в мультиварці. Перший більш «ошатний»: ділимо фарш на дві частини, з кожної формуємо маленькі буханочки, не забуваємо кожну заховати за вареному яйцю. Кожну буханочку пакуємо в фольгу, щоб допомогти зберегти форму і всі соки залишити всередині. Другий спосіб менш клопіткий: просто висипати в чашу весь фарш, змастивши його перед цим маслом і розрівняти. Незалежно від способу приготування готуємо в режимі випічка 50 хвилин, за десять хвилин до фінішу верх змащуємо кетчупом.

    Рецепт м'ясного хліба по-баварськи в духовці


    Інгредієнти:

  • свинина м'якоть – 400 г;

  • яловича м'якоть – 400 г;

  • сирокопчений бекон без шкірки – 200 г;

  • крохмаль (кукурудзяний) – 60 г;

  • цибуля – 1 шт.;

  • кетчуп – 90 г;

  • селера кореневої – 120 г;

  • гірчиця – 20 р;

  • лід (крихта) – 250 г;

  • сіль, мускатний горіх, перець, майоран, масло.


  • Приготування
    Перекрутимо в м'ясорубці м'ясо разом з беконом, цибулею і селерою. У готовий фарш висипаємо спеції, крохмаль лід і солимо. Всі швиденько, але ретельно вимішуємо, відбиваємо руками. Форму для кексу (прямокутну) змащуємо маслом і викладаємо «хлібний» фарш, потрібно його добре утрамбувати, можна постукати об стіл, потрясти. Ставимо в холодильник охолонути від всіх маніпуляцій годинки на два, фарш там ущільниться і дозріє. Духовку розігріваємо до 200 градусів. Заготівлю дістаємо з холодильника, робимо ножем сіточку і поливаємо сумішшю кетчупу і гірчиці. Запікаємо 45 хвилин.

    М'ясний хліб з яблуками і журавлиною


    Це один з безлічі варіантів цього чудесного «страви-знахідки» для хазяєчок. А взагалі тут можна експериментувати і з фаршем, і з начинкою та страву кожен раз буде «як новенький»!
    Інгредієнти:

  • філе курки і індички – 400 г;

  • молоко – 100 мл;

  • яблуко – 1 шт.;

  • батон – 2 скибочки;

  • журавлина – 135 г;

  • сир – 180 г;

  • часник – 2 зубчики;

  • кетчуп гострий – 85 м;

  • імбир тертий – 20 г;

  • перець, зелень, сіль.


  • Приготування
    М'ясний хліб

    Філе пропускаємо через м'ясорубку разом із зеленню і часником. Батон розмочуємо в теплому молоці, яблуко чистимо і тремо на тертці, сир теж натираємо. Тепер змішуємо фарш, віджатий від молока, батон, імбир, сіль і спеції. Ретельно переминаем руками все однорідний фарш, наприкінці висипаємо миту журавлину і вже акуратненько, щоб не розчавити ягідки вимішуємо. Змішуємо терті яблука і сир окремо. У форму викладаємо половину м'ясного фаршу, на серединку яблучно-сирну начинку і прикриваємо іншим м'ясом. Верх змащуємо кетчупом і готуємо в духовці близько години, при 200 градусах. Готову страву повинно трохи охолонути, постояти, щоб соки розподілилися рівномірно.